Добри отношения с Турция и особено с президента Ердоган, на

...
Добри отношения с Турция и особено с президента Ердоган, на
Коментари Харесай

Балканският маршрут: Крехко спокойствие на българския фронт

Добри връзки с Турция и изключително с президента Ердоган, непременно: по този начин българският министър председател Бойко Борисов съумя да отбрани България от новата миграционна рецесия. Тази тактика обаче може да се основава на нежни основи, написа Франческо Мартино за италианският мозъчен концерн Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa - ОВСТ.

" Брюксел е надалеч, до момента в който България е на границата с Турция. Там има съвсем четири милиона бежанци и нито бариери, нито войска, нито друга мярка биха могли да спрат миграционните талази на стотици хиляди хора ", с тези думи предишния октомври Борисов предложения " европейските сътрудници " да бъдат благосклонни към турския президент Ердоган, който дълго време заплашваше да отвори още веднъж границите и да денонсира споразуменията сред Турция и Европейски Съюз от 2016 година за ръководството на " Балканския маршрут ".

През последните няколко дни заканите на Ердоган станаха действителност: след ескалация на конфликтите в региона на Идлиб в Сирия, турските управляващи оповестиха, че границите към Европа още веднъж се отварят, а хиляди бежанци и мигранти стигнаха границата с Гърция, пробвайки се да я преминат и да бъдат отблъснати значително от гръцката полиция и войска.

София се усеща като уязвимата външна страна на Европейски Съюз и ускорява граничния надзор: през последните дни министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че в случай че е належащо, до хиляда бойци могат да бъдат изпратени по границата за няколко часа. " Правителството има ясна визия за обстановката, което разрешава даже на мигрант да не влезе нелегално в страната ", изяснява Каракачанов.

В момента обаче военната интервенция не наподобява нужна: за разлика от прилежаща Гърция, в действителност всичко остава умерено по границата сред Турция и България.
 Ердоган след срещата с Борисов: България би трябвало да е образец за Европейски Съюз
Ердоган след срещата с Борисов: България би трябвало да е образец за Европейски Съюз

Борисов благодари, че Турция съблюдава уговорката си за българската граница…

" Можете да спите умерено "

През последните години София построи спорна ограда от над двеста километра на турската граница, която бе приключена през 2017 година Въпреки това, в тактиката за ограничение на миграционните потоци, главният приоритет на Борисов бе постоянно да построява и поддържа положителни връзки с Ердоган.

" Между Борисов и Ердоган има положително персонално съгласие и това има огромно значение в метода на политиката на турския президент ", разяснява пред ОВСТ журналистът Тайфур Хусейин, който от години отразява двустранните връзки сред София и Анкара. " Но още по-голям е фактът, че след несполучливия прелом през 2015 година българските управляващи реагираха позитивно на всички турски претенции. През 2016 година да вземем за пример, когато предприемачът Абдула Бююк, по този начин и още шестима души, задържани в България, бяха нелегално екстрадирани в Турция по обвиняване, че са последователи на Фетхула Гюлен ".

Миналия вторник, до момента в който хиляди се скупчваха на гръцко-турската граница, Борисов отлетя за Турция, с цел да се срещне незабавно с Ердоган. Двустранната среща разреши на Борисов да донесе най-желания резултат: турско увещание, че новата миграционна рецесия ще се държи надалеч от българските граници.

" Поетите задължения ще бъдат спазени: това разрешава на българските жители да спят умерено ", сподели Борисов на конференция. " Турция има чудесно съдействие с България в региона на сигурността ", повтаря Ердоган. " София би трябвало да бъде образец за всички страни от Европейски Съюз ".

" Борисов ще употребява уверенията на Ердоган като огромно достижение, карта за игра на вътрешнополитическо равнище ", прибавя Хусейн. " Правителството му обаче се слага във все по-подчинено състояние по отношение на Турция, това не е нищожен риск когато става въпрос за безсъвестен политик като турския президент ".

Без тристранна среща Ердоган-Борисов-Мицотакис

От срещата с Ердоган, Борисов очакваше различен значим резултат: да бъде упълномощен като медиатор сред Европейския съюз и Турция - а той към този момент беше почнал да се афишира за подобен по време на българското председателство на Европейски Съюз през 2018 година, когато събра във Варна турският президент и водачите на Съюза, на среща, цялостна с ръкостискания, само че лишена от резултати.
 Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците
Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

Преди да замине за Турция, самият Борисов самовъзобнови неопределената си европейска роля, изключително за вътрешна приложимост. " Всички ми се обаждат. Френският президент Макрон ми сподели: " Ние имаме вяра в теб, ти беше прав, политиката ти е вярната ", сподели Борисов пред медиите преди да отлети за Анкара. " Обещах на четиринадесет европейски водачи да им се обадя, до момента в който съм в Турция, с цел да ги осведомявам за протичащото се ".

Резултатите обаче не оправдаха упованията. Планът на Борисов бе да убеди Ердоган да взе участие в тристранна среща в София по-късно през седмицата, с цел да разиска рецесията с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Турският президент обаче отхвърли изрично след новината - наречена подправени вести от Атина - че гръцката полиция е умъртвила двама мигранти, които се пробват да преминат границата.

Мигрантите не са добре пристигнали в България

В допълнение към дипломатическата тактика на Борисов, различен фактор може да помогне против миграционните потоци на българската границата: славата, която България завоюва през последните няколко години на страна, в която " мигрантите не са добре пристигнали ".

Според публицисти на гръцко-турската граница през последните дни, голям пердах мигранти са декларирали, че желаят да избегнат България, " тъй като ще стрелят по нас с същински патрони ", добавя Франческо Мартино за италианският мозъчен концерн Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa - ОВСТ.
 Борисов желае с мир и съгласие да потуши спора с мигрантите
Борисов желае с мир и съгласие да потуши спора с мигрантите

Напрежението не било положително за региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР