Добри новини за потребителите в Испания и Италия, съобщиха статистическите

...
Добри новини за потребителите в Испания и Италия, съобщиха статистическите
Коментари Харесай

Инфлацията в Испания падна под 2% през юни, в Италия се забави до 14-месечен минимум

Добри вести за потребителите в Испания и Италия, оповестиха статистическите служби на двете страни. Цените в Испания  отчитат растеж на годишна база от 1,9 на 100, което е най-бавното повишаване от март 2021 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (INE). Така Испания е първата измежду огромните стопански системи в еврозоната, която има спад на инфлацията под 2 на 100, каквато е и задачата на Европейската централна банка, се споделя в изказване на министерството на стопанската система, представено от Ройтерс. Същевременно хармонизираната инфлация в Италия през юни е 6,7 на 100, а в Германия тя се е ускорила до 6,8 на 100 на годишна база. 

Според анализаторите спадът на инфлацията  в Испания през юни се дължи основно на цените на горивата, електрическата енергия, храните и безалкохолните питиета, които се усилват по-бавно, в сравнение с през същия интервал преди година. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на пресните храни и силата и се следи от близко от Европейската централна банка, е 5,9 на 100 на годишна база, или спад от 6,1 на 100 през интервала до май, показаха още от INE.

Инфлацията в Италия пък се забав и през юни до най-ниското си равнище от април 2022 година, -  6,7% на годишна база спрямо 8% през май. Според данните на  Istat инфлацията, изчислена по италианските стандарти, се забави този месец до 6,4% от 7,6% през май, което се дължи главно на спада на цените на силата от миналогодишните върхове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР