Добри новини за любителите на астрономията! Днес Марс ще се

...
Добри новини за любителите на астрономията! Днес Марс ще се
Коментари Харесай

За първи път от 15 години насам: Днес Марс е най-близо до Земята

Добри вести за феновете на астрономията! Днес Марс ще се приближи оптимално близо до Земята, като най-подходящото време за наблюдаване на явлението от България е в нощта на 31 юли против 1 август.

Средното разстояние сред Земята и Марс е 225 млн. километра, само че на 31 юли в 22:45 ч. българско време Червената планета ще бъде „ единствено ” на 57 600 километра от нас. Този миг ще бъде забележим от Северна и Южна Америка, а в първите минути на 1 август и българските любители-астрономи се надяват да зърнат планетата.

Причината е, че Марс е по едно и също време в перихелий, и в съпротива. Опозиция се назовава моментът, в който Земята минава непосредствено сред Марс и Слънцето. Марс е в съпротива на (приблизително) всеки две години – последната беше през май 2016 година Но тази година е специфична, тъй като през няколкото седмици, когато е в съпротива, Червената планета ще бъде и в най-близката си точка до Слънцето, известна като перихелий. Това двойно събитие се случва един път на всеки 15 – 17 години, когато орбитите на двете планети ги доближават оптимално една към друга. 

„ Марс се намира доста елементарно след 11 ч. Той е най-ярката звезда на юг, югоизток, и свети сега като натриева улична лампа ”, показва Володя Велков, член на Астрономическата асоциация – София, пред bTV.

Американската галактическа организация НАСА излъчва онлайн фрагменти от свои телескопи, които сега наблюдават Червената планета (можете да ги наблюдавате във видеото по-долу). От на следващия ден Марс ще стартира да се отдалечава от Земята.

Минималното разстояние сред двете планети, което може да се доближи, е 54.5 млн. км, само че рядко се случва. За последно това се е случило преди съвсем 60 хиляди години. Следващият подобен случай ще е през 2287 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР