Добри ли бяхте по география в училище? Дори и сте

...
Добри ли бяхте по география в училище? Дори и сте
Коментари Харесай

Цветът, който не присъства в нито един държавен флаг

Добри ли бяхте по география в учебно заведение? Дори и сте били измежду учениците с четворки и тройки в бележника, несъмнено си спомняте нещо. Например можете да различите най-малко няколко държавни флага, написа profit.bg.

Знаете ли, че един цвят отсъства от тях? Да, няма да го срещнете в нито един байрак. Кой е той?

Картата на актуалния свят се състои от 197 суверенни страни. Това са данни към 2017 година Това значи, че има 197 държавни флага. Всеки един от тях е неповторим по своему.

Въпреки тази единственост и неповторимост, всички знамена са родственици – количеството на цветовете, които се употребяват в държавната символика, е лимитирано.

Например спомнете си флаговете на Украйна и Швеция, Русия и Франция. Подобието е налице. А един от цветовете на дъгата изобщо не участва в държавен байрак.

Кой е той?

Лилавият.

Причината за тази цветова дискриминация е произаична, само че и забавна. Просто доникъде на 19 в. лилавата багра за тъкани е била на практика недостъпна. Тя е съществувала единствено във формата пурпурно – пигмент, който е добиван от морски миди.

Процесът на извличане е бил толкоз безценен, че заради това един кг пигмент е претендирал обработването на 10 000 миди.

Оттук видяно, не е изумително, че лилавите облекла са били знак на лукс. Те са били прерогатив на богатите.

През 16 в. кралицата на Англия Елисавета I даже издава декрет, с който прави лилавия цвят „ кралски “ и не разрешава на всеки различен отвън кралското семейство да го употребява.

Ситуацията се трансформира през средата на 19 в. Тогава химикът Уилям Пъркин, а по-късно и сътрудника му Паул Фридлендер съумяват да получат скъпоценния оцветител по синтетичен път. Така милиони миди биват избавени.

Масовото произвеждане на лилава багра за тъкани стартира при започване на 20 в. По това време множеството модерни страни към този момент са определили символиката на своите държавни знамена. Именно заради това лилавото остава настрана от целия развой.

Днес може да видите този цвят на гърдите на амазонския папагал, който украсява флага на Доминика и на флага на Евразийския стопански съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР