Добре знаем, че грижата за кожата през зимата е много

...
Добре знаем, че грижата за кожата през зимата е много
Коментари Харесай

Азелаиновата киселина: вашето тайно оръжие в борбата срещу мелазмата

Добре знаем, че грижата за кожата през зимата е доста значима част от ежедневната ни рутина. Свикнали сте да я почиствате и хидратирате усърдно, а и евентуално знаете множеството скъпи препоръки за лъчезарен загар и искра. Това обаче от време на време не е задоволително.

Случва се чувството за хубост и здраве, от които всяка дама се нуждае, да бъде нарушено от дискомфорт и тревога. А кожните проблеми постоянно стават причина да загубим убеденост.

Повечето сигнали, които кожата ни дава, че нещо не е наред в организма, не са за подценяване. Едно от положенията по кожата, които не трябва да пренебрегвате, е мелазмата.

Мелазмата е положение, което предизвиква светлокафяви, тъмнокафяви или синьо-сиви петна по кожата. Те могат да наподобяват като възрастови или слънчеви петна, само че нормално са по-големи.

Тази характерна форма на хиперпигментация визира най-вече дамите. Нарича се още „ маска на бременността “, тъй като постоянно се появява преди раждане и може да продължи и по-късно.

Най-засегнатите зони са челото, бузите, горната джука и предмишниците.  

 Skinoren
Мелазма - аргументи и лекуване
Мелазмата поражда, когато меланоцитите - клетките, виновни за пигментацията на кожата - създават остатък от меланин, което води до образуването на тъмни петна. Затова ви би трябвало вещество, което да потиска растежа и жизнеспособността на абнормните меланоцити.

В търсене на ефикасни решения е значимо да знаете, че азелаиновата киселина е отличен съдружник в борбата против мелазмата. Азелаиновата киселина предлага естествено и дейно решение за реализиране на по-ясен и лъчезарен загар.

 жена кожа iStock

Преди да ви разбираем за изгодите от азелаиновата киселина, е извънредно значимо да разберем мелазмата и главните ѝ аргументи.

Мелазмата постоянно се свързва с хормонални промени , като тези, зараждащи по време на бременност, потребление на противозачатъчни хапчета или хормонални лечения . Излагането на слънце и генетичното влечение също играят решаваща роля за развиването на това положение.  Стресът също може да провокира развиването на мелазма или да утежни положението.  

Имайте поради още, че болести на щитовидната жлеза , като хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) или хипертиреоидизъм (свръхпродуктивна щитовидна жлеза) също въздействат на равнищата на хормоните в тялото. А, както към този момент казахме, хормоналните промени са главният фактор, който способства за развиването на мелазма.

За благополучие азелаиновата киселина е отговорът на природата на мелазмата. Азелаиновата киселина е естествено вещество, намиращо се в зърнени храни като ечемик, пшеница и ръж.

 жена кожа iStock

Азелаиновата киселина има чудесни антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което я прави идеално оръжие за справяне с разнообразни кожни проблеми,  в това число мелазма и акне. Ето и аргументите:

Регулира производството на меланин
Азелаиновата киселина се бори с мелазмата  чрез инхибиране (потискане) на интензивността на тирозиназата – ензим, който е от решаващо значение за производството на меланин. По този метод азелаиновата киселина оказва помощ за контролиране на несъразмерното произвеждане на меланин , като предотвратява образуването на тъмни петна и води до по-равномерен загар на кожата.

 жена кожа iStock

Бори се против хиперпигментацията
Азелаиновата киселина се насочва към другите форми на хиперпигментация по кожата. Това я прави универсална съставна част в борбата против мелазмата. Независимо дали пигментацията е породена от увреждане от слънцето, възрастови петна или хормонални промени, азелаиновата киселина може да бъде скъпо допълнение към вашата рутинна грижа за кожата.

 жена кожа iStock
Как да изберете крем срещу мелазма с азелаинова киселина 
За да се възползвате от преимуществата на азелаиновата киселина, включете в грижата за кожата си артикули, съдържащи тази мощна съставна част.

Добре е да започнете с по-ниска централизация и последователно да увеличавате, до момента в който кожата ви построява приемливост. Повечето хора в началото не изпитват обилни странични резултати, с изключение на леко парене или сърбеж.

Въпреки това е значимо да се консултирате с кожен лекар, преди да започнете да прилагате артикули с азелаинова киселина.

 Skinoren

Не на последно място не забравяйте да употребявате шорокоспектърен слънцезащитен крем (UVB и UVA), защото слънцезащитата е от решаващо значение за предотвратяването на мелазмата.

Както при всяка процедура, обвързвана с грижа за кожата, последователността е от основно значение. Така че бъдете търпеливи и усърдни. При мелазма минималният интервал на лекуване е към 3 месеца, а с цел да се получат оптимални резултати, използването му би трябвало да продължи по-дълго.  

Консултацията с кожен лекар ще ви даде персонализиран съвет по отношение на включването на азелаинова киселина във вашата рутина.

Всичко това подсигурява, че ще постигнете най-хубавите резултати съгласно неповторимите потребности на вашата кожа и ще разкриете една по-смела и по-уверена версия на себе си.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР