Добре установено е, че травматичните, стресиращи преживявания в началото на

...
Добре установено е, че травматичните, стресиращи преживявания в началото на
Коментари Харесай

Травмата в детството може да повлияе на мускулната функция по-късно в живота

Добре открито е, че травматичните, стресиращи прекарвания при започване на живота са свързани с по-лоши здравни резултати по-късно. Благодарение на ново изследване учените към този момент имат визия по какъв начин тъкмо тази контузия може да повлияе на тялото с течение на времето.

Изследването, оповестено неотдавна в, допуска, че тези, които претърпяват травматични събития в детството, са по-склонни да страдат от нарушена мускулна функционалност на 70 или повече години.

Изследователите проучиха проби от скелетна мускулна тъкан от повече от 800 участници, с цел да проучат дали неподходящите събития в детството - като физическо или прочувствено принуждение - са свързани с смяна в две ограничения на мускулната функционалност: производството на аденозин трифосфат (ATP), който генерира клетъчни енергия; и окислително фосфорилиране, клетъчен развой, който оказва помощ за генерирането на АТФ.

Тези функционалности се правят в митохондриите, част от клетката, която е главният източник на сила за множеството биохимични и физиологични процеси, в това число напредък и придвижване.

„ Наскоро митохондриалната функционалност беше забъркана като вероятен механизъм за схващане по какъв начин стресиращите житейски събития „ влизат под кожата “, с цел да повлияят на здравето и физическото богатство “, пишат създателите. „ Митохондриите са способни да усещат и интегрират обществения стрес на клетъчно равнище. В отговор на психологическия стрес митохондриите претърпяват динамични промени в структурата си, което води до промени във функционалността.

Сред 754 участници, попълнили изцяло въпросника за неподходящи събития в детството, 53% оповестяват, че са претърпели едно или повече неподходящи събития в детството. Сред тези, претърпели три или повече събития, 55 лица оповестяват, че са претърпели три събития, 29 участници оповестяват за четири събития, 25 участници оповестяват за пет събития и 8 участници оповестяват, че са претърпели всичките шест събития.

Установено е, че тези, които са претърпели най-малко едно травматично събитие, имат по-лошо произвеждане на АТФ и всяко в допълнение събитие е обвързвано с още по-ниско произвеждане на АТФ. Това остава правилно при отчитане на неща като пол, възраст и физическа интензивност.

Индивидите, които оповестяват, че са претърпели стресови житейски събития в детството, приблизително оповестяват и за по-голям брой депресивни признаци.

Митохондриалната функционалност естествено понижава с възрастта и е обвързвана с понижена мускулна продуктивност, подвижност и уязвимост при по-възрастни хора. Следователно резултатите от изследването допускат, че тези стресови фактори в ранния живот могат да допринесат за влошено здраве и качество на живот при възрастни хора.

„ Резултатите от нашето изследване оферират предварителни доказателства за характерната роля, която митохондриите на скелетните мускули могат да играят в метода, по който нежеланите събития стават биологично вградени “, пишат създателите. „ Бъдещата работа би трябвало да изследва тези открития в подтекста на други съответни биологични пътища – в това число, само че освен, инфектиране, клетъчно стареене и разновидности на mtDNA – и доколко други посреднически фактори също могат да играят роля при оформянето на производството на сила измежду по-възрастните възрастни през целия живот. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР