Добре съм, командир. В София съм, скенерът е ок… Ще

...
Добре съм, командир. В София съм, скенерът е ок… Ще
Коментари Харесай

Пилотът на разбилия се Су-25 пише на бившия си началник: Добре съм, командир

„ Добре съм, пълководец. В София съм, скенерът е ок… Ще се чуем при опция, бъди здрав “.
Това написал военният водач полк. Пейо Дончев от болничната стая, който катапултира, минути преди самолетът му Су-25 да се разбие край Безмер, до някогашния си пълководец полк. Димитър Данев.

Полк. Данев, който има 33-годишен опит във военната авиация и над 2000 летателни, твърди, че в сериозната обстановка сътрудника му е реагирал съответно.

„ Това е краен вид да катапултираш, когато няма към този момент друго какво да направиш. Или може в самолета да няма нищо, само че да изпаднеш в обстановка да не вярваш на приборите, или да мислиш, че идва съдбовен край… На мен не ми се е случвало, за благополучие, само че мисля, че е огромен потрес, това си е втори живот “, споделя някогашният шеф на авиобаза Безмер пред БТВ.

Щурмовите самолети Су-25 К в авиобаза Безмер са измежду най-надеждните в авиацията, счита опитният водач.

Основните версиите за инцидента са три - техническа нередовност, човешка неточност или непредвидени условия, които ще се търсят в хода на следствието. Полк. Данев съвсем изключва неточност на водача поради безупречната му подготовка и опит. Поддържал форма със ски тичане и ски насочване. Има и две паралелни версии, които би трябвало да открият какво тъкмо се случи в небето над авиобаза " Безмер ".

В момента в авиобазата се организира интернационално обучение с транспортни самолети, в което потърпевшия водач възнамерявал да се включи.

Полк. Данев отхвърли това да е бил първият полет за тази година на военният водач полк. Пейо Дончев.

" Начетох се и се наслушах на погрешни неща. Първо, че това е първи полет за годината и другата нечиста сделка е, че водачи от щаба вземат часовете на млади летци, с цел да вземат 2000 лв. на месец, което не е правилно ", сподели той.

Той посочи също, че не е осведомен с детайлите и ще разяснява по принцип случая.

" Едно непредвидено събитие може да докара до спешна обстановка и единственото решение е да се катапултира. Може да се попадне в ято птици, което да понижи работата на моторите. Случвало се е на самолети да се спусне спирачен парашут и самолетът да стане неуправляем, само че това очевидно не се е случило ", добави още  полк. Димитър Данев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР