Добре ни е известно, че бонбоните водят до образуване на

...
Добре ни е известно, че бонбоните водят до образуване на
Коментари Харесай

Забравете тези храни и напитки, ако искате да пропуснете зъболекаря

Добре ни е известно, че бонбоните водят до формиране на кариеси и виното оцветява белите ни зъби. Оказва се обаче, че някои храни, които наподобяват безобидни, могат да навредят на зъбите ни. Зъболекари споделят кои храни да заобикаляме, в случай че желаеме да имаме здрави зъби.
Слънчогледови семки

Самите семки не са проблем за зъбите, за разлика от люспата им. Беленето на слънчогледови семки със зъби води до счупвания. Препоръчително е да купуваме обелени семки, с цел да се предпазим от увреждания на зъбите.

Подсладени и газирани питиета

Дори ароматизираната напитка да не съдържа захар, това не значи, че в нея няма киселини. В някои от тези питиета се съдържа лимонена киселина, която много постоянно е отговорна за ерозията на емайла.

Когато защитният пласт на зъбите се наруши, той оставя зъбите уязвими освен за формиране на кариеси, само че се усилва и рискът от счупвания и се покачва чувствителността им.

Четете още потребни препоръки на zdrave.to.

Сушени плодове

Безспорно сушените плодове са цялостни с фибри и витамини, само че потреблението им има и някои дефекти. Без вода, в плодовете остава съсредоточена захар и киселина, а самият плод става доста по-лепкав.

Стафидите и сушените череши могат да залепнат по зъбите и в кариесите, а бактериите в устната празнина се хранят от захарта. Същите тези бактерии образуват киселина, която на собствен ред нарушава емайла и води до развиване на кариеси.

Източник: tialtoto.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР