Добре известно е, че в Сирия руските военнослужещи изпълняват специална

...
Добре известно е, че в Сирия руските военнослужещи изпълняват специална
Коментари Харесай

Руснаците ползват успешно в Сирия опита от Афганистан

Добре знае се, че в Сирия съветските военнослужещи извършват специфична задача, в това число присъединяване във военни дейности. Ясно е, че загубите не могат да бъдат избегнати в такава обстановка. Министерството на защитата не крие тази тъжна статистика, от време на време без да навлиза в детайлности доста изсъхнало оповестява самия факт на загубите в Сирия. Сега те бяха озвучени от първия заместник-ръководител на Комитета по защита на Държавната дума Андрей Краснов . Според него 112 военнослужещи са починали в САР от 2015 година насам.
Тук може да се напомни, че Краснов е приключил въздушнодесантното учебно заведение в Рязан и макар че не е съумял да стигне до Афганистан, той знае за войната от първа ръка. През август 2008 година, към този момент на длъжността заместник-командир на 76-та въздушно-десантна дивизия в Псков, управлява група съветски парашутисти, които изтласкват грузински елементи от Южна Осетия. Тогава по време на боевете двама от подчинените му са убити. Можело да има и повече, само че гвардейският полковник работил ловко и избягвал огромни загуби. Вероятно заради това събитие точно от неговите устни информацията за загубите в Сирия звучи най-достоверно.
За 5 години и 5 месеца присъединяване на съветските въоръжени сили във военните дейности в Сирия броят на жертвите на 112 души не е толкоз огромен. Разбира се, всеки загубен живот е болежка от загубата, както за роднините, по този начин и за самата войска, тъй че те се пробват да ги сведат до най-малко и, в случай че е допустимо, въобще да ги заобикалят. Но на война, като на война - рядко се случва без загуби. И тук може да се напомни дългогодишната война в Афганистан, в която участваха руските войски. От декември 1979 година до 15 февруари 1989 година общият брой на починалите е 15 051 индивида. Несравнимо повече, в сравнение с в Сирия.
„ Сравненията са несъответствуващи, само че в случай че в Афганистан се бихме, както в този момент в Сирия, тогава броят на жертвите нямаше да бъде измерван с хиляди “ - споделя Генадий Шорохов, заместник-председател на организацията на ветераните от локалните войни и въоръжени спорове „ Бойно приятелство “. В Афганистан масирания темперамент на сухопътните интервенции в планински и пустинни региони непроменяемо беше съпроводен от гибелта на хора. В Сирия, преди всичко, интензивно се употребяват високоточни оръжия на аерокосмическите сили, в случай че е належащо и силите на Военноморски сили също се включват с потреблението на крилати ракети „ Калибър ".
Въпреки обстоятелството, че присъединяване на съветския контингент в Сирия не е номинално, а напълно действително, методът към воденето на военни дейности се промени доста. Оттук и ниското равнище на загуби, в това число от страна на съветския спецназ от Силите за специфични интервенции (ССО).
 Руският контингент пое контрола върху петролни и газови залежи в Сирия Руският контингент пое контрола върху петролни и газови залежи в Сирия
Руските войски в края на предходната седмица овладяха петролното поле Ал-Таура, ситуирано в югозападната част на сирийската провинция Ра...
Най-голям брой загуби в Сирия са настъпили през 2018 година, когато на 6 март там се е разрушил военно-транспортен аероплан Ан-26, пренасящ 39 съветски военнослужещи, а на 17 септември е свален по неточност от сирийската Противовъздушна отбрана разследващ аероплан Ил-20, в който са летели 14 души, в това число офицери от ГРУ. В същото време, отново през 2018 година, ударен аероплан Су-25 беше свален, водачът майор Роман Филипов се катапултира и почина в пердах с терористи. На 3 май изтребител Су-30СМ се разруши над Средиземно море, двамата водачи починаха. На 7 май, по време на плануван полет над източните региони на страната, хеликоптер Ка-52 катастрофира, убивайки двамата водачи.
През 2019 година, съгласно формалните данни на Министерството на защитата на РФ, в Сирия са убити четирима военнослужещи. В същото време редица задгранични недружелюбни осведомителни организации тогава оперираха с броя на убити 500-600 души. Тук обаче има колорит - съветските военни признават загубата единствено на личния си личен състав, само че не и на съветските жители, които са в Сирия като част от ЧВК на доброволни начала. Би било просто невероятно да се скрият огромни загуби в ерата на достъпа в Интернет.
Цифрите на загубите в Сирия, изразени в този момент от заместника Андрей Краснов, в действителност се отнасят единствено до съветския боен личен състав. Възможно е в листата да не са включени всички убити военнослужещи - да вземем за пример сержант Михаил Милшин , курсант-десантчик с знания по арабски език, който е тежко ранен при детонация при гибелта на генерал-майор Вячеслав Гладких през август 2020 година Няколко седмици по-късно този курсант-стажант умря в болница „ Бурденко ” в Москва, само че не е известно дали името му е в този лист. Същото се отнася и за имената на починалите военни съветници или от ССО.
Имената им стават известни, уви, едвам след гибелта им. За благополучие това са единични случаи. През март 2016 година стана известно за гибелта на един от офицерите на ССО Александър Прохоренко покрай Палмира. Старши лейтенантът коригираше огъня на авиацията и артилерията, открит е от джихадистите и е обграден. За да не бъде хванат, той извика огъня върху себе си. Посмъртно е награден със Звезда на Герой на Русия.
Дори задгранични военни и публицисти от страните на така наречен „ евентуален съперник ” отдават респект на смелостта на съветските специфични сили. През пролетта на 2017 година в провинция Алепо група от 16 души на ССО, намираща се в тила на врага, е открита и стартира пердах против 300 джихадисти. Повече от денонощие продължава боят с добре оборудваните наемници, които имаха намерение да завладяват господстващата височина, в това число с потреблението на бронирани транспортни средства. Руските командоси можеха да правят отстъпка, само че избраха да не напущат позициите си. В резултат на това бяха унищожени всички бронирани машини на нападателите, в това число напълненият с експлозиви „ shahid-mobile ” (в случая това беше BMP-1), повече от петдесет джихадисти. След изчакване на приближаването на държавните войски, групата, която не претърпя нито една загуба, се завърна наред в базата. " Руснаците в Сирия са в действителност страхотни! " – писаха западни медии, откакто научиха детайлности за багра.
 Последни данни за съветските загуби в Сирия Последни данни за съветските загуби в Сирия
Първият заместник-председател на Комитета по защита към съветската Държавна дума Андрей Красов, по време на кръгла маса за запазване на зд...
Руски боен личен състав участва в Сирия от дълго време. Група руски военни експерти, като сборно военно формирование, е изпратена в Сирия още през далечната 1956 година По-късно, през 1973 и 1983 година, размерът на контингента се усилва заради регулярните елементи на руската войска, което се преглежда като борба в Студената война сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати и битка за въздействие в стратегически значимия район на Близкия изток. Броят на техните загуби към момента остава систематизиран, само че е несъмнено, че те са взели участие във военни дейности, в това число на Голанските възвишения.
В продължение на доста десетилетия Сирия разполагаше с обичайно мощен и добре подготвен уред от руски военни съветници и експерти, които бяха включени във всички административни равнища на сирийската войска. Обхватът на техните отговорности от време на време надхвърляше пълномощията на съветници. Съветските военни съветници и експерти - водачи, моряци, зенитчици, танкисти - взеха директно присъединяване в бойните дейности на сирийско-израелския фронт. Най-известни са Шестдневната война (1967), Войната на безсилие (1970), Войната във въздуха (1972), Войната Йом Кипур (1973), Ливанската война (1982), „ Окупация и морска обсада на Ливан от силите на НАТО " (1983). През идващите години руските експерти предаваха военен опит на арабите и образоваха сирийците да владеят военната техника и оръжията, доставяни на Сирия от Съветския съюз.
„ От края на седемдесетте години на предишния век нашите военни съветници не са взели участие директно в дейни военни дейности в Сирия “ - споделя полковник Анатолий Матвейчук , някогашен консултант на ръководителя на сирийската военна академия в Алепо. - В по-голямата си част работата на Службата на основния боен консултант по това време се свеждаше точно до консултантски функционалности, преподавателска работа, образование на сирийците да употребяват военната техника, доставена от нашата страна. Акцентът беше върху образованието на локални инструктори, които по-късно ще образоват локални експерти за сирийската войска. Много внимание беше отделено на политическото образование на сирийците. Но точно техническите умения в образованието бяха съществени - сирийските бойци, бидейки смели воини, не владееха комплицирано военно съоръжение толкоз сполучливо, колкото изискват стандартите. ”
Известно е, че от сегашните съветски военнослужещи, убити в Сирия, 18 са били точно съветници, които са работили в състава на подразделенията на държавната войска. Възможно е да не са запомнени по име заради специфичната задача на тяхната работа, която не разрешава разкриването освен на имената им, само че и на самия факт на наличието им в Сирия.
Превод : Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР