„Добре е да има масово тестване, за да може да

...
„Добре е да има масово тестване, за да може да
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Имаме нужда от профилактика, за да се намали разпространението на заразата

„ Добре е да има всеобщо тестване, с цел да може да се дефинират горещите зони на разпространяване на вируса, където да се ползват по-специални ограничения “, Това съобщи пред Българска национална телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев, зам.-председател на парламентарната Комисия по опазване на здравето и народен представител от “Демократична България”.

По думите му, съвсем всеки пети тестван е позитивен за ковид, т.е. това е 20% от тестванията, които се вършат. „ Колкото повече тестванията се вършат, толкоз повече ще са позитивните резултати “, изясни той.

“Малко повече профилактика на разпространяването, тъй като в случай че оставим вируса да си прави това, което постоянно си е правил, той ще нарасне доста бързо и лечебните заведения още веднъж ще бъдат залети. Няма смисъл да слагаме нашата здравна система под подобен стрес. Имаме потребност от профилактика, задоволително рано да взимаме ограничения, които да понижат скоростта на разпространяването на заразата”, котегоричен бе доктор Симидчиев.

Той добави, че от епидемиологична позиция прекосяването на един човек със признаци през няколко лекари, с цел да доближи до PCR тест не е от най-разумните неща.

“За момента можем единствено да построяваме хипотези. Обикновено при такова повишаване, което имаме през последните две седмици, което е към 130-140%, допускам, че това, което тестваме, е една трета от това, което имаме като заболеваемост”, сподели той.

По думите му, към този момент имаме 4-5 жълти зони, като първи са били София, Варна и Бургас. София е изпреварила другите два регионални града, тъй като държанието на хората е това, което дефинира разпространяването на инфекцията. В допълнение той изясни, че разпространяване по морската линия идва и от това, че доста хора от София са отишли там на отмора – концентрацията на хора е огромна, нощните заведения работят на цялостен оборот, всичко това има значение.

Всяка зараза може да се популяризира, в случай че има удобни условия за това, напомни доктор Симидчиев и даде образец с класическите инфекции, които са по-чести през зимата, когато хората престояват повече време на затворено и въздухът е по-замърсен. Сега обаче става дума за нова зараза, а двата нови подварианта на омикрон – BA.4 и BA.5 се разпрастранват към 30 пъти по-бързо, а изменчивостта предопределя това, че те по-малко се повлияват от предишен имунен отговор, даже в случай че сме преболедували от някой от предходните разновидности на вируса. Всички тези фактори довеждат до картината, която имаме, сподели доктор Симидчиев.

Със сигурност част от вирусите от новите подварианти влизат у нас от Гърция, пренесени от хора, които са били там, най-често това става в пресимптомния интервал.

За страдание, ние сме 30% ваксинирани, нещата щяха да бъдат доста по-различни, в случай че това число беше друго, сподели пулмологът.

Знанията за инфекцията към този момент са доста повече, към този момент две години имаме тази пандемия, тъй че по справедливи аргументи не може да се чака по-тежка Коронавирус вълна, добави експертът.

Той бе безапелационен, че в София хората, които посещават здравно заведение, включително и когато отиват при персоналния си доктор, би трябвало да носят маски.Това пази всички, включително и хората с хронични болести, които търсят помощ там.

Втората стъпка, при по-широко разпространяване, в случай че се стигне до това, би трябвало да се носят маски и в градския превоз, само че е допустимо и да не се стигне, в случай че се съблюдават рекомендациите в този момент.

Не можем обаче да се съпоставяме с другите страни, тъй като там равнището на имунизация е доста по-високо, сподели доктор Симидчиев. Четвъртата доза се предлага за изключително рисковите хора, измежду които имунокомпрометирани, онкологични пациенти, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР