Добре дошли в технологичния сектор в България – един динамичен

...
Добре дошли в технологичния сектор в България – един динамичен
Коментари Харесай

Динамика в търсенето на таланти - какви са средните заплати в технологичния сектор и кои са най-търсените специалисти?

Добре пристигнали в софтуерния бранш в България – един динамичен пейзаж, изпълнен с доста контрасти. От една страна, промишлеността не стопира да процъфтява. През 2022 година тя отбелязва 25,9% растеж на приходите с над 5000 опериращи IT компании и повече от 50 хиляди чиновници, които се чака да доближат 80 хиляди през идващите три години.

От друга, сега се усеща терзание както при създателите на стартъпи и топ мениджърите, по този начин и при опитните инженери и начинаещите експерти. Според данните на DEV.BG Job Board от пролетта на 2022 година до септември тази година отворените IT позиции са намалели с повече от 50%, а броят на интензивно търсещите работа в бранша доста се е
нараснал. Въпреки това претендентите не престават да са водещата страна на пазара на труда, тъй като търсенето на програмисти към момента надвишава предлагането. Единствено за абитуриентите от компютърните и обвързваните с тях специалности намирането на първа работа става по-предизвикателно. Традиционно се резервира засиленото търсене на експерти на приблизително (2–5 години опит) и senior (5+ години опит) равнище.

Търсете Tech Connect в разпространителската мрежа в цялата страна и в платформата за цифрово четене
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР