„Добре дошли в България, където войната в Украйна е по

...
„Добре дошли в България, където войната в Украйна е по
Коментари Харесай

„Политико“: За българите войната в Украйна е по вина на НАТО

„ Добре пристигнали в България, където войната в Украйна е по виновност на НАТО. “

Така е озаглавена в „ Политико “. Тя е отдадена на възприемането на кремълската дезинформация у нас.

НАТО е отговорна за провокирането на съветската „ специфична военна интервенция “. Вашингтон оказал помощ на Киев да построи секрети лаборатории за биологично оръжие. Нацисти бранят Украйнаа, а светът поддържа напъните на Москва да освободи страната от фашисткия режим.

Тези подправени разкази и теории на конспирацията, предопределени за усилване на поддръжката за войната на Путин, могат да бъдат предстоящи вътре в Русия и прокремълските онлайн тролове. Но до момента в който опасността от подправени вести е световна, България се трансформира в кота нула за метода, по който такава дезинформация се популяризира най-вече без инспекция в Европейски Съюз, написа изданието.

Мощен поток от проруски гледни точки наводнява дебата в България за войната. Опорните точки на Кремъл се повтарят от политици, съществени медии и специалисти. В резултат експанзията раздели публичното мнение, като подхрани опасенията, че че демократичните полезности са под опасност в най-бедната страна в Европейски Съюз.

„ Години наред България бе обект на систематична дезинформационна акция. И в този момент тези старания дават резултати. Някои българи недвусмислено имат вяра на теориите на конспирацията и изгубиха доверие в обичайните медии “, споделя Горан Георгиев от Центъра за проучване на демокрацията.

В очите на Запада образците за тайните теории и проникването на пропутинските гледни точки са шокиращи. Малко откакто Русия нахлу в Украйна, министър председателят Кирил Петков трябваше да уволни своя министър на защитата (Стефан Янев – б.р.), който възприе евфемизма на Путин и назова „ специфична интервенция “ противозаконната експанзия.

Също по този начин известни персони и медии популяризират проруска агитация отвред. Прокремълският съветски таблоид „ Комсомолская истина “ назова нацисти украинските бойци, защитавали завода „ Азовстал “ в Мариупол. Статията бе преведена и препечатана от българския таблоид „ Труд “ – известен вестник, симпатизиращ на Москва. Според обявата по телата на предалите се украински бойци били татуирани свастики и цитати на Хитлер. Това бе показано като доказателство, че Путин имал правото да нападне Украйна. Изданието папагалски повтори опроверганите към този момент изказвания, че украинската войска е формирана от фашисти.

Тази публикация обаче притегли вниманието на българския публицист и тв водещ Мартин Карбовски, който я показа с 530 000 почитатели във фейсбук. Той е една от най-популярните персони в 7-милионна България, акцентира „ Политико “.

През април един от съдружните сътрудници на Кирил Петков („ ИТН “ – б.р.) номинира Карбовски за член на медйния регулатор, Съвета за електронни медии (СЕМ). Кандидатурата провокира гнева на журналистическата колегия и той я отдръпна след часове.

Според министъра на електронното ръководство Божидар Божанов България дълго преди войната е систематично уязвима от съветската агитация. Не е допустимо обаче казусът да бъде решен единствено със затварянеето на няколко проруски медии. Така е и в цяла Източна Европа. Усилията на държавното управление да накара Facebook и другите обществени мрежи да подхващат повече стъпки против съветската агитация не намират отзив.

Свободата на медиите в България е подкопавана от години, добавя „ Политико “. Малкото останали самостоятелни издания се борят за оцеляване.

Само 10 на 100 от българите считат, че медиите в страната са самостоятелни, само че мнозина желаят да имат вяра в това, което четат.

„ Един от огромните проблеми на българското общество е неналичието на сериозно мислене. Българите повече от други имат вяра на подправените вести и операциите, тъй като не можем да разграничаваме дезинформацията “, декларира Велислава Попова – основен редактор на „ Дневник “.

По време на пандемията теоретици на конспирацията откриха много възприемчива публика в България, където броят на нежелаещите да се имунизират е изключително огромен.

От COVID-19 се възползваха крайните националисти от „ Възраждане “ и от маргинална партия се трансфораха в парламентарна група. Митинги на партията, на които се развяват съветски флагове, бяха излъчени от съветски медии и оповестени за българска поддръжка за съветската експанзия в Украйна. Партийният водач Костадин Костадинов има 270 000 почитатели във фейсбук.

През март потегли петиция с апел за повече бистрота към това по какъв начин фейсбук модерира своето наличие онлайн.

„ Забелязахме забавна наклонност. Профили, които не споделят нищо неприятно, бяха блокирани, а такива, които са нападателни и поддържат войната в Украйна, даже не могат да бъдат отстранени “, акцентира Мартин Осиковски – преподавател по историята на медиите в Нов български университет (НБУ).

Едно от вероятните пояснение съгласно него е, че съветските тролове вземат на мушка характерни профили и ги рапортуват всеобщо, че сякаш нарушавали стандартите на обществените медии, и логаритмите на „ Facebook “ автоматизирано ги блокират.

От обществената мрежа дават отговор, че се борят с агитация, като се съветват с българските управляващи. Това твърди представител на „ Мета “, компанията собственичка на Facebook.

Загниването обаче може да е по-дълбоко. Според Осиковски подизпълнителите за модерирането на наличието на „ Facebook “ може би работят с млади, неквалифицирани и неопитни чиновници, които в реалност не познават добре медийната нравственос и евентуално самите те са повлияни от проруската агитация. Дори когато им рапортуват за постове с проруска агитация, те не ги считат за проблематични.

Има обаче едно нещо, което може да промени всичко това. И то е войната, заключава „ Политико “. Въпреки разпространението на кремълската агитация, има знак за смяна на публичното мнение от началото на експанзията. Ако рейтингът на утвърждение на Путин в България е бил 32 на 100 през февруари съгласно изследване измежду 1 000 души, през април той е паднал на 25 %.

„ Щом Русия стартира да обстрелва украинските градове, хората инстинктивно започнаха да се съмняват в лъжите “, споделя Горан Георгиев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР