Добре би било за такова нещо да се попитат и

...
Добре би било за такова нещо да се попитат и
Коментари Харесай

Историци: Паметникът на Съветската армия в София не трябва да бъде демонтиран

„ Добре би било за такова нещо да се попитат и жителите на София. Говори се за пренасяне, само че става дума за разрушение, тъй като самият монумент е по-голям от музея на социалистическото изкуство. Това е незабравим комплекс. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ историкът професор Иска Баева по отношение на почналата процедура по ремонт на Паметника на руската войска в София.

„ Според мен ще се стигне до края този път. Ние доста обичаме да преекспонираме историята и да слагаме политически фактори, които да въздействат на нея много съществено “, счита историкът лекар Симеон Хинковски.

Според проф. Баева предвид на това, че към този момент са минали 34 година от началото на демократичния преход в България, тематиката за Паметника на руската войска е отклонение на вниманието на обществото от по-важни въпроси.
Голяма част от останалите страни не унищожават предишното си. Ние вършим тъкмо противоположното – избираме да го махнем и занапред да обсъждаме какво ново да сложим на мястото на нещо, което към този момент е там.
лекар Симеон Хинковски, историк

Проф. Баева уточни, че има страни от някогашния източен блок, които не са разрушили руските монументи.

Историческата връзка на балтийските страни със Съветската войска и Съюз на съветските социалистически републики е друга от тази в България “, акцентира тя.

„ Какво спечелихме, когато разрушихме мавзолея? На негово място какво беше направено – паркинг “, уточни професорът.

Според лекар Хинковски „ ние обичаме да бутаме, когато някой ни го е поръчал “.

„ Някои хора си мислят, че историята стартира с тях и че методът, по който я показват, може да промени и актуалното положение – малко мъчно “, означи той.
Аз считам, че паметникът би трябвало да остане, може би да се смени надписът. Първо, това не е Съветската, а Червената войска, чиято роля за разгромяването на Вермахта във ВСВ е безспорна. За България е окупаторка, тъй като България е на страната на Третия райх. За Румъния и Унгария Червената войска е окупаторка, само че за Полша и Чехословакия не е, там е освободителка, тъй като те са съюзнички в антихитлеристката коалиция.
професор Искра Баева, историк

По думите на лекар Хиновски пространството към паметника е превърнато в битпазар . Според него, в случай че ще бъде премахван, то би трябвало монументът да се реалокира целият във типа, в който е.

„ Ние се кланяме на някакви геополитически ползи и въобще не гледаме нашата история. Както на генерации българи им беше налагано, че Русия не е нещо неприятно и ни е освободила, в този момент последните две години вършим тъкмо противоположното. Най-вероятно скоро ще сменим името и на булеварда, тръгващ от емблематичните жълти павета “, разяснява още той.

„ Това, че паметникът се трансформира в място на скейтъри и други, значи, че си е намерил своето място в града “, счита проф. Баева.

„ Литва, Латвия и Естония имат задоволително комплицирани връзки със Съветския съюз. При нас обстановката е напълно друга. Вие виждате по какъв начин българското общество има доста по-различно историческо отношение към Русия. В последните две години нещата се трансформираха, с съображение, тъй като се води война близо до нас, само че това не значи, че би трябвало да изтриваме значими моменти от нашата история. Историята е многообразна, с доста характерности и би трябвало освен историците, само че и обществото да я одобряват по този метод “, сподели още тя.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР