Добре би било да има повече от един кандидат за

...
Добре би било да има повече от един кандидат за
Коментари Харесай

Председателстващият ВСС: Добре е да има повече от един кандидат за шеф на ВКС |

Добре би било да има повече от един претендент за правоприемник на Лозан Панов отпред на Върховния касационен съд, разгласи председателстващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев пред Българска национална телевизия.

По закон опция да предлагат претенденти имат не по-малко от трима членове на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, Пленумът на Върховен касационен съд и министърът на правораздаването. Преди дни служебният правосъден министър, че може да предложи кандидат за Върховен касационен съд, в случай че " има претенденти, които се поддържат от обществото и от съсловните организации ".

Според Магдалинчев няма закъснение на процедурата, чийто старт бе даден през вчерашния ден, защото мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари следващата година. На 7, 14, 21 и 28 октомври е времето за номиниране на кандидати. За 14 януари е плануван изборът на ръководител на Върховен касационен съд.

" Изборът на господин Панов за ръководител на Върховен касационен съд беше вследствие на номинация от членовете на тогавашния Висш правосъден съвет. След това изборът на господин (Георги) Чолаков като ръководител на Върховен административен съд беше номинация на Пленума на Върховен административен съд. Главният прокурор беше номинация на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Изборът за ръководител на Върховен касационен съд не е превдварително решен. Възможно е даже да няма избор ", разяснява Боян Магдалинчев. 

Той подсети, че Пленумът на Висш съдебен съвет, органът, който избира тримата огромни в правосъдната система, има правото да преценя качествата на препоръчаните претенденти. Но няма ангажимент безусловно да избере някой от тях. Освен това Висш съдебен съвет сега е в понижен състав с недостиг от трима души. Двамата представителите на Съдийската гилдия Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, които напуснаха съвета през лятото, и Пламена Цветанова, назначена за заместител на Иван Гешев.

Има и още нещо - президентът може да забави указа за назначение на ръководител на Върховен касационен съд.

Магдалинчев изясни, че няма драма, в случай че не бъде определен претендент. В този случай Пленумът на Висш съдебен съвет разпорежда на някой от зам.-председателите на Върховен касационен съд да извършват функционалността на началник на съда до избора на нов титуляр.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР