Добрата комуникация може да се окаже спасителна при инцидентиВсичко, което

...
Добрата комуникация може да се окаже спасителна при инцидентиВсичко, което
Коментари Харесай

Пилот: Културата на безопасността е решаваща

Добрата връзка може да се окаже избавителна при произшествия

Всичко, което прави една организация, следва да бъде правено съгласно корпоративната просвета за отбрана, съобщи Марио Бакалов, водач в Lufthansa Airlines

„ Миналата година по време на полет хакери съумяха да обхванат в инфотеймънт системата на самолета. Видно е – те могат да хакнат, да трансформират, да застрашат всички ”. Това описа водачът Марио Бакалов, единственият български водач в Lufthansa Airlines, който ръководи Airbus A380, по време на четвъртия районен конгрес за киберсигурност в София.

Моделът на швейцарското сирене е това, което води до пробиви в отбраната и за което би трябвало да внимаваме, показа Бакалов на база своя пилотски опит. „ При нас, в авиацията, има разнообразни системи за отбрана: водачите, системите за сигурност, поддръжката, летищният контрол… Всяка от тези системи е несъвършена: тя има дупки, пробиви. До злополука се стига, когато една опасност успее да се промъкне през всичките тези отбрани, да не бъде хваната от нито една защитна линия ”, изясни българският водач.
още по тематиката
От решаващо значение за предпазването от пагубни произшествия е културата на сигурността. Всичко, което прави една организация, следва да бъде правено съгласно корпоративната просвета за отбрана. „ Тя обгръща всички – от чистачката до шефа би трябвало да знаят по какъв начин да се държат, какво да вършат и какво не ”.

Също толкоз значимо е да има общоприети оперативни процедури за реакция в сериозна обстановка. В историята на авиацията има произшествия, само че от тях са извлечени поучения. Когато всичко е добре дефинирано и има СОП, може да се реагира съответно и вредите да бъдат сведени до най-малко.

Не на последно място е сериозно да има добра връзка. Базирана на общоприетите оперативни процедури, положителната връзка може да се окаже избавителна. Именно тази добра връзка и СОП са помогнали за оцеляването и безвредното извеждане на хората от падналия Airbus, който бе приводнен в река Хъдсън малко след политане – случай, нашумял преди няколко години.

„ Но може би най-важното е, когато вършим неточност, да я споделим, с цел да могат другите да се научат от нея ”, споделя Бакалов. „ Това не би трябвало да се санкционира, както е при лекарите да вземем за пример! Трябва да можем да споделим грешката си и другите да изведат изводите от това ”, заключи водачът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР