Добра организация и колективна работа са помогнали на спасителите да

...
Добра организация и колективна работа са помогнали на спасителите да
Коментари Харесай

Спасителите: Каската беше на 100 м от самия Каролев

Добра организация и групова работа са помогнали на спасителите да открият Владимир Каролев в точния момент. Това описаха в ефира на " Тази заран " по bTV зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски, който е доброволец в екипа на планинските спасители, и Атанас Уков от ПСС-Банско.

" Започна анализирането на цялата информация, която имаше за случая. Разпитали сме съвсем всички хора, за които знаехме, че са били в този ден в планината, с цел да разберем дали някой го е видял, или чул. По този метод се насочихме и към този регион, като преди този момент бяха обходени други два маршрута с огромна възможност да бъде там ", описа Баненски.

Спасителите се насочили към местата, където няма обсег на мобилните оператори. Най-напред видели каската на Каролев, а на 100 м по улея и самия потърпевш.

" Преди превозването е значимо да се откри степента на пострадване, тъй като по всичко личеше, че в действителност има някакви черепно-мозъчни или гръбначни контузии. Координирахме какво би трябвало да се предприеме ", разясни още Баненски.

Каролев е пренесен с вакуум матрак, благодарение на който потърпевшият се обездвижва изцяло.

Спасителите са се редували в тегленето на матрака. Включени са и моторни шейни.

Със сигурност топлото време е помогнало да не се стигне до съдбовен край, изясни Атанас Уков. По думите му, макар че е пролет, планината към момента крие рискове.

" В момента ситуацията е типично пролетна - отрицателните форми на релефа са цялостни със сняг, билата, камъните и скалите са оголени ", уточни Уков.

Състоянието на Каролев остава тежко, оповестиха от " Пирогов ". Вчера малко след 13,30 часа той беше превозен в " Пирогов " с тежка съчетана контузия. Веднага му бяха направени нужните проучвания, които потвърдиха травми и на вътрешни органи. Каролев е и с хипотермия.

Финансистът остава за лекуване в Отделението по анестизиология и интензивно лекуване към Клиниката по неврохирургия. Мултидисциплинарен екип следи положението му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР