Добра е реколта от череши в Кюстендилско, проблем за прибирането

...
Добра е реколта от череши в Кюстендилско, проблем за прибирането
Коментари Харесай

В Кюстендил берат черешите, реколтата е добра, но дъждовете пукат плода

Добра е годишна продукция от череши в Кюстендилско, проблем за прибирането ѝ основават дъждовете. Берачи има, само че бизнесът е сложен.

„ Реколтата е относително добра, само че проблем ни основават дъждовете, мъчно се бере в такова време, а и самата череша се напуква, за това изкупвателната цена за преправка е по-ниска от предходната година. А тя е от 75 стотинки до 1 лев. На берачите се заплаща по 35-40 стотинки за преправка и 45-50 стотинки за прясна консумация “, сподели още Димитров.

Той отглежда много сортове, счита, че това до някъде е неточност, гаранция за изкупуване на продукцията никой не може да ти даде. В момента има търсене за прясна консумация, а неговата череша е дребна и тя не може да бъде изкупена като такава.

„ Като членове на сдружението до някъде имаме гаранция, ще си продадем продукцията, само че като сме „ на ярко “ имаме повече разноски по прибирането и реализацията на реколтата – всичко минава по банков път. Така сме и по-малко конкурентноспособни на сътрудниците от „ сивия бранш “”, счита черешопроизводителят.

Той е прям, признава, че прибирането на реколтата е обвързвана с нерви и проблеми, от които му белеят косите, остава единствено хамалогията. А по отношение на берачите – проблем с тях няма, защото много се върнаха от чужбина поради пандемията. С болшинството от тях се подписват еднодневни контракти.

Любомир Димитров бърза поради проблемите с прибирането на реколтата, качва се на трактора с калните ботуши и потегля да ги взема решение.

Черешовите масиви край Невестина се беряха през днешния ден макар мрачното и дъждовно време. Край пътя за село Лиляч се чува шум, черешите бере Иво. Ако на Любомир косата му е побеляла от бизнеса, то на Иво главата му е гола е като билярдна топка под шапката.

Черешите му беряха напълно най-вече пенсионери, до момента в който младите се оплакват, че няма работа.

Агенция КРОСС напомня, че профилирана полицейска интервенция по защита на черешовите масиви и прибирането на реколтата в Кюстендилско стартира още на 1 юни. В нея вземат участие чиновници на ОД МВР-Кюстендил, на Регионална дирекция „ Гранична полиция “, както и Дирекция „ Жандармерия “.

Автопатрули с плаващо работно време обикалят масивите, построени са и контролно-пропускателни и изкупвателни пунктове.

В Кюстендилска област площите с череши са 17 000 декара.

*Снимка: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР