Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви

...
Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за COVID: Доближаваме платото


Доближаваме плато на Коронавирус вълната, изключително в София. Това съобщи в студиото на Нова тв проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, съветник по здравните въпроси към Столичната община.

„ Въпреки че броят на новите случаи пораства, темпът на увеличение понижава. Всяко лято си имаме инфекции. С Омикрон не желаеме да преекспонираме нещата. До огромна степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкоз рано пристигна този вид на Омикрон у нас ", разясни Кантарджиев.

По думите на професора фрапантни ограничения не се чакат. „ Микробиологията на вируса доста се промени. Вече е неведнъж по-лек. Не е станал като грип, два пъти е по-опасен, само че не са нужни ограничения като първоначално. Сега би трябвало единствено контролиране”, посочи той. Според него в градския превоз е добре да се носят маски.

Специалистът разясни, че минаваме на втория стадий от проекта за битка с пандемията, което значи, че маските ще се върнат на местата, където има скупчване на хора.

Кантарджиев моли още веднъж да има безвъзмездни проби, с цел да се изследват повече хора.

„ Ако в фамилията има болен и в случай че другите не са имунизирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят ", сподели още професорът. И заключи, че в този момент е времето за бустерни дози от имунизациите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР