Добивните индустрии са отговорни за половината от световните въглеродни емисии

...
Добивните индустрии са отговорни за половината от световните въглеродни емисии
Коментари Харесай

Добивът на ресурси отговорен за половината въглеродни емисии в света

Добивните промишлености са виновни за половината от международните въглеродни излъчвания и повече от 80% от загубата на биоразнообразие . Това демонстрира най-обширната екологична оценка до момента на минното дело и земеделието, написа английският в. " Гардиън ".

Докато това е от решаващо значение за храните, горивата и минералите, изследването на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда предизвестява, че възходящият рандеман на материали от стопанските системи по света оказва по-опасно равнище на напън върху климатичните и поддържащите живота естествени системи , в сравнение с се смяташе преди.

Ресурсите се извличат от планетата три пъти по-бързо в съпоставяне със 1970 година, макар че популацията единствено се е удвоило през това време, съгласно Перспективата за световните запаси, която беше оповестена в Найроби през днешния ден.

Всяка година светът употребява повече от 92 милиарда тона материали - биомаса (най-вече храна), метали, изкопаеми горива и минерали - и тази цифра нараства с 3,2% годишно.

От 1970 година добивът на изкопаеми горива (въглища, петрол и газ) се е нараснал от 6 милиарда тона на 15 милиарда тона, металите са се нараснали с 2,7 % годишно, други минерали (особено пясък и трошляк за бетон) са се нараснали съвсем пет пъти от 9 милиарда до 44 милиарда тона, а реколтата от биомаса се е нараснала от 9 милиарда до 24 милиарда тона.

До 2000 година това беше голям подтик за международната стопанска система, само че от този момент е налице понижаване на нормата на възвръщаемост, защото ресурсите стават все по-скъпи за добиване и екологичните разноски стават все по-трудни за занемаряване.

" Глобалната стопанска система се концентрира върху подобряването на продуктивността на труда с цената на материалната и енергийната продуктивност. Това е целесъобразно в един свят, където трудът е ограничителен фактор на производството. Преместихме се в свят, в който естествените запаси и въздействието върху околната среда се трансфораха в ограничителен фактор на производството и се постанова смяна, с цел да се съсредоточим върху продуктивността на ресурсите ", се акцентира в изследването.

Икономическите изгоди и екологичните разноски са разрушени по браншове. Промяната в използването на земята - най-много за земеделие - е виновна за над 80% от загубата на биологично многообразие и 85% от водния стрес, откакто гори и блата се разчистват за обработваеми земи, които се нуждаят от напояване. Добивът и първичната обработка на метали и други минерали са причина за 20% от въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето и 26 на 100 от световните въглеродни излъчвания.

Най-голямата изненада за създателите е голямото влияние върху климата от издърпването на материали от земните глъбини и подготовката им за приложимост. Всички браншове обединени дружно съставляват 53% от международните въглеродни излъчвания, даже преди отчитането на всички горива, които се изгарят.

" Никога не бих очаквал, че половината от въздействията върху климата може да бъде приписано на добива и преработката на запаси ", акцентира Стефани Хелвег, един от създателите на отчета, допълвайки: " Това сподели по какъв начин ресурсите се крият зад продуктите. Съсредоточавайки се върху тях, тяхното голямо влияние стана явно. "

Проучването акцентира възходящото неравноправие. В богатите страни всеки обособен човек употребява приблизително 9,8 тона запаси годишно, което е тежестта на два слона. Това е 13 пъти повече от групите от хора с ниски приходи. Голяма част от това е невидимо, защото за дребен краен артикул, като да вземем за пример мобилен телефон, постоянно са нужни големи количества материали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР