Добиването на дървесина в България намалява с около 2.5 млн.

...
Добиването на дървесина в България намалява с около 2.5 млн.
Коментари Харесай

БКДМП: Добиването на дървесина в България намалява с около 2.5 млн. кубика

Добиването на дървесина в България понижава с към 2.5 млн. кубика в последните 2 години, научи Moreto.net. Според статистиката плануваното обосновано годишно прилагане на дървесина в страната би трябвало да бъде към 7.2 млн. куб. метра на година, само че през 2020 и 2021 година са добити не повече от 6 млн. куб. Заради продължаващата тревожна наклонност мебелните компании у нас обаче губят поръчки и клиенти и от чужбина, предизвестяват от Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП).

Предвид обстоятелството, че българската мебелна индустрия е мощно експортно насочена и огромна част от локалното произвеждане на мебели се изнася, неналичието на дървесина може да се отрази отрицателно на мебелната промишленост . През последните 6 години износът на мебели у нас се е нараснал с 39%, което е по-бързо от нарастването на производството с 16%, сочат последни данни от европейски проучвателен центрове. Износът на мебелна продукция за 2020 година възлиза на 427 млн. $, като в него не се включват матраците.

По износ на мебели страната ни е на 38 място в света от топ 100 страни в света

Според статистиката българските мебелни компании изнасят 84% от продукцията за страни от Европейски Съюз, а 16 % - са предопределени за други страни. Съотношение експорт по отношение на произвеждане на мебели съгласно типа на мебелите сочи за превес на тапицираните мебели, които възлизат на 91%, 59% - офис мебели, а 11% за кухненско обзавеждане. Българските мебелни производители изнасят за следните пазари: Румъния - 15%, Гърция – 9%, Германия - 9%, Франция - 7%, Чехия – 7%, Полша – 6%, Холандия - 5%, Италия - 5%, Дания - 5%, Англия - 4 %, 28% - други страни.

Темповете на напредък в сектора обаче са съществено застрашени в последните 2 години, защото неналичието на дървесина се усеща осезателно, без значение че в секторите мебелното произвеждане, строителството и част от дървообработването означават растеж на произвеждане.

От БКДМП осведомят, че част от компаниите в бранша дървообработване отчасти или изцяло са спрели работа , а това респективно значи бъдещо понижаване на личния състав, по-малко налози в хазната и по-малко принадена стойност. Причините за дефицита на дървесина са няколко: недоброто ръководство на горите, съчетано със мощно популистки екологични идеологии и нежеланото състояние, до което е доведен секторът дърводобив.

По думите им част от проблемите поражда и заповедта за ограничение на дърводобива с 30% на размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопански проекти от високостеблени гори с възраст над 100 години, която издава министърът на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев – проф. Бозуков през 2021 година и тя към момента не е анулирана.

Малко прочут е и фактът, че българските гори са в положително положение и в последните 60 година запасите от дървесина са се нараснали съвсем 3 пъти – от към 240 млн. кубика до 720 млн. кубика. Освен това България е преди всичко в страните от Европейски Съюз с 52% предпазени гори от общата горска повърхност по „ Натура 2000 “. Страната ни е на 8 място по обща повърхност предпазени гори, като преди нас са единствено едни от най-големите страни в Европа – Испания, Полша, Румъния, Франция, Германия, Италия и Швеция, а след нас са страни като Финландия – с три пъти по-голяма територия и по-голям горски фонд. Според специалистите обаче, с цел да се възобновяват, горите имат потребност от сеч, тъй като по този метод спомагат за понижаване на въглеродните излъчвания и в същото време обезпечават приръст на дървесина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР