Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания

...
Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания
Коментари Харесай

Учени: Селенът пази от затлъстяване и може да удължи живота ни

Добавянето на селен към храненето защищава от затлъстяване, откриха проучвания върху мишки, заяви електронното издание "МедикълЕкспрес ", базирайки се на обява в "иЛайф ".
Един от потвърдените способи за удължение на живота при доста организми, в това число и при бозайници, е посредством ограничение на приема на аминокиселината метионин. Последните проучвания сочат, че резултатът от ограничение на метионин върху продължителността на живота е годен и при хората. Това може да се реализира посредством съблюдаване на веганска диета, само че тя не подхожда на всеки.
Учени от Фондация Орентрайх за поощряване на науката в Колд Спринг, Ню Йорк, потърсиха способи да реализират този резултат без ограничавания в храненето. В това им оказа помощ откритието, че контролът върху аминокиселината води до понижаване на количеството на хормона IGF-1, който управлява силата.
Предишни проучвания демонстрираха, че добавката на селен понижава равнищата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.
При животните опитите посочили, че селенът пречи на затлъстяването. При тестванията с дрожди се оказало, че селенът усилва с 62 на 100 хронологичната дълготрайност на живота им и с девет генерации - размножителната им дарба.
"Една от главните цели на проучването на стареенето е да се открият елементарни способи за удължение на човешкия живот ", споделя Джей Джонсън, един от участниците в изследването. "Ние открихме доказателства, че краткосрочното прибавяне на органични или неорганични източници на селен дава голям брой здравни преимущества при мишки, най-значимо от които е попречване на затлъстяване в резултат на храненето. Дългосрочно чакаме, че резултатът ще е попречване на заболявания на стареенето и удължение на живота при мишки. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са годни и при хората ", сподели той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР