Добавката за лекарите за април ще е 800 леваКовид мерки

...
Добавката за лекарите за април ще е 800 леваКовид мерки
Коментари Харесай

Държавата все още изплаща Ковид добавки и помощи

Добавката за лекарите за април ще е 800 лв.

Ковид ограничения у нас няма от два месеца, само че помощите за пандемията не престават. От съществуващата поддръжка само тази за родителите е анулирана с края на изключителната конюнктура, само че част от ограниченията са в понижен размер, демонстрира обзор в решенията на изпълнителната власт, отбелязва вестник.

МЕРКИ ЗА БИЗНЕСА

Въпреки че от дълго време у нас нищо не е затваряно, бизнесът продължава да има право да търси поддръжка от държавното управление за заплащане на заплатите и осигуровките на своите чиновници. Мярката 60/40 се оказа най-дълго просъществувалата помощ в пандемията. Тя е удължена до юни, като тази година разпоредбите са изменени. Право на помощ имат компаниите, които потвърдят спад на оборотите за съответния месец с най-малко 40% по отношение на средномесечните доходи за цялата 2019 година При спад от минимум 30% страната покрива 50% от разноските за заплати и осигуровки.

За март срокът за кандидатстване бе 29 април, а за април ще се подават документи до края на май. Любопитно е, че за помощи за май и юни ще може да се кандидатства до 10 юни, като за двата месеца ще може да се кандидатства единствено с едно заявление.

МЕРКИ ЗА ЛЕКАРИТЕ

За април в здравната система се изплащат добавки в изменен размер, за които бе взето настрана решение на надзорния съвет на НЗОК. Това се наложи, защото предишния месец към този момент не действаха наредбите за изключителната конюнктура, само че нямаше подписан анекс към националния рамков контракт, с който от 1 май се усилват цените на клиничните пътеки.

Лекарите, магистър фармацевтите от аптеките към лечебните заведения получават по 800 лева Добавката за медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти е 550 лева Помощник-фармацевтите в болничните аптеки получават също 550 лева Добавките за санитари на трудов контракт в болница са 120 лева

Сумите са изменени, защото от 1 април отпадна заплащането за работа в неподходящи условия, което беше в границите на 120, 360 и 600 лева за трите категории медицински чиновници - санитари, сестри и лекари. Продължава заплащането на 1000 лева за първа линия на хората, които директно работят с коронавирус пациенти, само че и тези добавки са по-малко поради по-малкото пациенти.

МЕРКИ ЗА ДОХОДИТЕ

Пенсионерите не престават да получават по 60 лева коронавирус добавка, като тази сума е обезпечена до края на юни. Освен това тези, които не са на минимална пенсия, получават и отплата за понижена сума от пенсия и добавка по отношение на декемврийския размер. Така към този момент 21 месеца страната изплаща добавка на всички, които получават пенсии. Първоначално добавката беше 50 лева В чест на последните избори предходната година бе направена на 120 лева, като в този размер се изплаща в продължение на три месеца - октомври, ноември и декември. От януари 2022 година добавката е 60 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР