Добавена е поддръжка на exFAT и новите AMD процесори и

...
Добавена е поддръжка на exFAT и новите AMD процесори и
Коментари Харесай

Новото Linux 5.4 ядро е готово за масово внедряване

Добавена е поддръжка на exFAT и новите AMD процесори и карти

Версия 5.4 на Linux ядрото към този момент е постоянна и се чака да се появи в дистрибуциите
(снимка: CCO Public Domain)

Разработчикът Грег Кроах-Хартман разгласява цялостна версия на ядрото Linux 5.4, която е постоянна и подготвена за всеобщо внедряване. По-рано за тази подготвеност заяви и самият Линус Торвалдс.

Версия 5.4 идва с поддръжка на файлова система exFAT на Microsoft, нова функционалност за „ блокиране ” на достъпа до ядрото от страна на софтуера даже с root права, както и доста усъвършенствания във връзка с хардуера, включително поддръжка на новите процесори и графични карти на AMD.

Добавена е и нова файлова система virtio-fs, която може да се употребява при работа с виртуални машини. Тя форсира обмена на данни сред хост и посетител системи, прехвърляйки избрани директории сред тях. Файловата система употребява клиент-сървър скица посредством FUSE.
още по тематиката
На kernel.org версията на Linux 5.4 е маркирана като постоянна, което значи, че може да се появи в крайните дистрибуции. Разработчиците към този момент могат да я прибавят в дистрибуции и да я популяризират в хранилищата.

Нещо повече, към този момент се приготвя за разпространяване Linux 5.4.1 – служебна актуализация, която трансформира общо 69 файла. Тя към този момент се предлага под формата на изходни кодове, които би трябвало да бъдат компилирани и събрани независимо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР