- Добър ден и добре дошъл казвам на г-н Пенчо

...
- Добър ден и добре дошъл казвам на г-н Пенчо
Коментари Харесай

Пенчо Милков:Целта и във втория ми мандат ще бъде обединението

- Добър ден и добре пристигнал споделям на господин Пенчо Милков - претендент за кмет на Русе на идните локални избори на 29 октомври от коалиция “БСП за България ”. Коалицията е с номер 69 в бюлетината.

Освен че сте претендент за кмет, вие сте и лидер на листата. Кажете ми, за какво желаете втори мандат?

- Защото доста въпроси в града са стартирани и би трябвало да бъдат довършени. Първият мандат беше изпълнен с доста компликации и рецесии, мога да кажа, че нещата, които смятах, че могат да бъдат свършени, са приключени. Има и неща, които не успяхме да създадем и по тази причина би трябвало да продължим. Отделно се откриват нови благоприятни условия в идващите години, стартира интервала с европейско финансиране, ние сме подготвили Плана за интегрирано развиване на Община Русе и този път той е изработен с 8000 анкети, в които участваха жители, Неправителствени организации, компании, и имам вяра че нещата, които сме планували ще бъдат финансирани.

- Какви са целите по този проект?

Той има доста насоки за работа, свързани с всяка социална активност, само че като цяло целите следват визията ни за Русе като един от най-силните градове, в който се предлага допустимо най-високо равнище на обучение, благоприятни условия за културна активност в добра среда, благоприятни условия за цифровизация и още доста неща, които трансформират града в съвременен и бързо разрастващ се, какъвто би трябвало да бъде.

- Това значи ли, че ще бъде по-сериозно вниманието към този отдел за европроектите в Общината и ще има отраслов зам-кмет?

- В първия си мандат нямах подобен заместител, тъй като не бяха признати оперативни стратегии, както и Плана за възобновяване и резистентност. Виждате какво голямо закъснение има и нямаше смисъл. В идващия, поради натовареността и в случай че и Общинския съвет реши, е допустимо да има подобен заместник-кмет, само че той няма да е единствено по отношение на Еврофондовете. Международната активност на Общината се разраства, развиваме връзки и в други направления, освен с Европейски Съюз. Така че активността би трябвало да е Международно съдействие, такава дирекция имаме сега и тя много старателно работи.

- А кой за вас е най-големият триумф и най-големият неуспех за миналите 4 години?

- Най-големият триумф е невеществен. Най-отчетливо града и жителите усещат, че кметското управление не делеше хората на партиен и набожен принцип. Ръководенето на града като единна общественост, аз по този начин схващам и сътрудниците си от другите партии сега, които се кандидатират. Всеки един от тях е уважавана персона и аз деликатно ще изуча целите и нещата, които виждат за развиването на града, тъй като и във втория ми мандат най-голямата ми цел ще бъде да сплотяваме силите си. Като победи и положителни неща регистрирам огромната активност за възстановяване на микроградската среда-междублоковите пространства, улици. Също по този начин опита ни да отгледаме едно ново потомство деца-от единното меню в детските градини през прегледите за очи, зъби в детските градини, подпомагането при раждане на второ дете и близнаци, строителството на басейни в града. Провал не мисля, че има. Но имам и нематериални задания и като крах регистрирам това, че към момента хората не са по този начин грижовни и виновни към своя град. Често пъти ми снимат отпадъци по улицата и нещо счупено и се гневят за какво не са взети ограничения. А съгласно мен хората би трябвало да се гневят за това, че не се грижим и сами за своя град. Когато виждаме града като родна къща ще сме непримирими. Кмета не е Супергерой да лети от блок на блок. Има Общинска полиция, само че би трябвало да има общ фронт, общо възприятие и би трябвало да съм по-настойчив в това отношение от гледна точна на това да осъзнаем, че по какъв начин наподобява града е грижа за всеки. Другото, във връзка с което би трябвало да се усили нашата активност са старите здания. Общината води каузи за постройката на “Балкан ”, сега тече делото за подялба, поехме отговорност за постройката на Старата полиция, само че има доста частни здания в центъра, за които не бяхме задоволително дейни да установим притежателите, да използван всички вероятни начини да ги принудим да поддържат постройките си, тъй като това е културно завещание на целия град.

- Добре, да ви попитам и за казуса с тировете по бул. “България ”, които бяха камшик за хората. Решихте този проблем с построяването на буферния паркинг, само че получавате и обвинявания, че е даден на частна компания, излезе и следствие на Антикорупционния фонд, което ви упреква, че не сте се погрижил за интереса на Общината.

- Вижте - 32 години ние сме очевидци на този смут с тировете по бул. “България ” и бул. “Тутракан ”. Мои прародители са премествали единствено мястото на опашката. Недоволството беше десетки години, а казуса стана рецесия след началото на военния спор в Украйна. След началото му опашките станаха всекидневие и броят на камионите се удвои. И фамилиите от Мартен, Сандрово, работещите в зона “Тегра ” по какъв начин да им разбираем по кое време ще стигнат до детските градини и учебните заведения и до работните си места? Всички задаваха въпроса по какъв начин ще реша казуса. Изхвърляхме тонове отпадъци всяка седмица от бул. “България ”, само че не си личеше, тъй като непрестанно се замърсяваше. Аз съм оповестил пред няколко министър-председатели нуждата от създаване от страната на такова оборудване. Държавата придобива в моя мандат сред 26 и 40 благ.лв. от таксите на Дунав мост, настрана страната придобива средства от камионите, които заплащат такси за прекосяване директно през територията ни и прилагане на републиканските пътища. Толкова години страната можеше да построи паркинги на всички граници, а нищо такова не се случи. С диалозите, които водихме аз разбрах, че в границите на година-две няма по какъв начин да се построи такова оборудване и съм споделил обществено, че търсим частен сътрудник да го създадем. Имаше сесия на Общинския съвет, имаше качени обществено материали. В кабинета на кмета, а не по заведения, са идвали 4 сдружения, които са проявявали интерес за присъединяване в такава процедура. Освен това сме запазили интереса на жителите, тъй като имота е общински, той не е продаден на някого. Всеки идващ кмет може да приключи контракта, в случай че активността е противозаконна. А гаданията какво е можела Общината да завоюва, в случай че построи паркинг, аз мисля да не ги считам. Щяха да са нужни най-малко 30 млн. лева, а Общината такива средства глух, а и не е работа на никоя Община да строи такова оборудване. Аз открих решение на рецесията по този метод. Отделно в този момент камионите стопират и на други паркинги, освен на този. Въвел съм система с моя заповед, че към Дунав мост могат да минават единствено учстващите в елекронната система. И в този момент са в цифрова опашка и са спокойни. Мога да ви уверя, че при диалози с Асоциации на превозвачите и притежатели на паркинги, те споделят, че са много удовлетворени. И мога да ви уверя, че това са манипулативно, предизборно пуснати клипове. С Антикорупционния фонд Общината има активност от първите месеци, в които станах кмет. Аз им изпратих писмо и съм ги поканил в Общината, както съм поканил Трансперънс интернешънъл, както съм поканил и Програма достъп до информация. След срещи през 2021 година ние сме изпълнили всички рекомендации на Антикорупционния фонд за гласност и бистрота на ръководството. И те доста добре го знаят.

- Вчера тук на вашето място беше русенски бизнесмен, представител на сериозна компания, която придобива компании в чужбина. Той сподели, че разговора на Общината с бизнеса не е на равнище. Те са подготвени напълно доброжелателно на бъдат разполагаем на Общината с ноу-хау, със средства.

- Преди да стана кмет дълги години съм работил като юрист главно с компании и институции, бил съм посредник на техни хрумвания и знам какъв брой бързо желае да работи бизнеса. Когато станах кмет направихме среща с шефа на най-големия тогава шеф в Русе и взехме доста неща като модели за работата на администрацията. А тримата зам-кметове на Общината са пристигнали от бизнеса, били са елементарни служащи и са се развили до шефове на компании. Създадох публичен съвет по стопанска система, в който влизат ръководители на компании. Бил съм персонално в доста компании като кмет, направихме налично електронно да се наблюдава импортиран сигнал на уеб страницата на Общината, дигитализирахме доста процеси, създадохме GIS система, въведохме електронно разплащанес Общината. Когато встъпих в служба такова нямаше, всички локални налози и такси бяха на каси. Приемам, че има компликации, само че всякога когато е пристигнала компания с хрумвания и откриване на работни места сме осигурявали бърза писта. Приемам рецензията, склонен съм, че на всеки в областта на бизнеса му се коства закъснение връзката с обществената администрация. Ще се опитам да ускоря работата на сътрудниците, да я усъвършенствам и цифровизирам, с цел да помогнем на бизнеса. Приемам рецензията.

- Към проблемите, които споменахме първоначално ще ви се струпат още три- Интермодалният терминал няма да се случи, пари за него няма по Плана за възобновяване, пари за Дома на учените няма да се отпускат, забавя се ремонта на Дунав мост.

- Темата за Интермодалния терминал е съкрушителна освен за настоящия и бъдещия кмет на Русе, тя е съкрушителна за района и за държавното управление на България сега. Това би трябвало да е въпроса на въпросите от тука не до изборите, а до Нова година. Защото това е втори случай след 2017 година, когато държавното управление на една избрана партия взема решение, че в Русе няма да има Интермодален терминал, за сметка на други планове на градове любимци, навътре в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР