Добър ден, г-жо Николова! Обажда се инспектор Христов от Първо

...
Добър ден, г-жо Николова! Обажда се инспектор Христов от Първо
Коментари Харесай

Фалшиво ченге прибра 45 бона за три дни от пловдивски пенсионери

" Добър ден, г-жо Николова! Обажда се контрольор Христов от Първо районно. В момента следим една тайфа измамници, които ще Ви се обадят в близкия половин час, с цел да Ви желаят пари. Вероятно ще се показват за лекари. Не се тревожете, ние няма да позволим да Ви се случи нищо неприятно. Четири коли с цивилни служители на реда сега са заобиколили блока Ви и Ви пазят. Изслушайте ги, обещайте им подпомагане и ние след това ще ги заловим ".

Тази примамка тайфа ловки телефонни измамници хвърлили на 83-годишната Росица Николова, която живее в Кючук Париж. " Полицейското " предизвестие се сбъднало минути по-късно. Телефонът на Росица още веднъж звъннал и тя чула в слушалката гласът на плачеща жена. " Сега ще ти дам доктора ", споделила дамата, а по-късно " докторът " я предизвестил " Дай 50 000 лв. или ще те нарежем на части ", написа " Трафик ".

Жената затворила, а по-късно в слушалката прозвучал авторитетния глас на " контрольор Христов ". Той попитал дамата с каква сума разполага, а тя му дала отговор, че има 4 500 лв. в къщи. Накарал я да му продиктува серийните номера на банкнотите, а по-късно да ги постави в плик и да ги хвърли през терасата. Казал й, че това е превантивна мярка, с цел да не я атакуван измамниците в дома й. Гарантирал, че парите ще бъдат прибрани от полицията, а по-късно ще й бъдат върнати.

Психираната жена изпълнила нарежданията и метнала плика с парите през балкона. Няколко часа по-късно тя почнала да звъни на " инспектора ", само че телефонът му, несъмнено, бил изключен. Обадила се в полицията и там схванала, че в действителност няма никаква полицейска интервенция, а спестяванията са прибрани от измамници.

По безусловно същия сюжет се развила машинация на 74-годишната Кинка Горгиева, която " замерила " мошениците с 2 000 лв. от терасата на дома си на ул. " Лазар Стоев ".

При 83-годишната баба Рада " контрольор Христов " блъснал джакпота. Пенсионерката нямала чак 50 000, само че му метнала 10 500 лв. в найлонова торбичка.

Не единствено възрастни дами обаче се ловят на въдицата на " служителя на реда " Христов. В четвъртък 87-годишният Иван Павлов се разделил с 4 500 лв., с цел да помогне на " интервенцията " против измамниците. 5 600 лв. е платил 83-годишният Христо Иванов, живеещ на ул. " Трайкийски левент ", а баба Радка Иванова " замерила " измамниците с цели 10 бона.

Със 7 300 лв. се разделила Нина Димова /78/, която живее на бул. " Копривщица ".

Както се майтапят циниците във фейсбук: С такива баби, Кредисимо не ви би трябвало!

Министерство на вътрешните работи разгласи препоръки към жителите при телефонни измами, в опит да лимитират епидемията от тези закононарушения:

По никакъв мотив не давайте пари на непознати, без значение от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте персонални данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите хладнокръвие при приемане на позвъняване от човек, който се показва за Ваш родственик, изпаднал в беда;

Ако имате подозрение, че на телефона е Ваш непосредствен, първо пробвайте да се свържете с него посредством собствен комшия или прочут, по опция от телефон, друг от този, на който сте получили обаждането;

В случай на позвъняване, в което някой се показва за Ваш непосредствен, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е прочут на непознати - да вземем за пример рождена дата, обитаемо място и т.н.;

В случай, че получите позвъняване и по отношение на Вас бъде сбъднат опит за телефонна машинация, неотложно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрестанно да им припомнят по какъв начин инцидентно може да станат жертви, както и главните правила, които би трябвало да съблюдават, в случай че попаднат в сходна обстановка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР