Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит

...
Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Публикуваха оценките от задължителните матури

Добър 4,05 е междинната оценка на наложителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ ). Зрелостниците са получили приблизително 52,77 точки от общо 100. Това демонстрират оповестените резултати от наложителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия през 2022 година.

Усредненият резултат на втората наложителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и дава отговор на оценка добър 4,48. По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура по БЕЛ се явяват всички приключили XII клас (в случая 43 011), а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници. На втория изпит по предмет от профилираната подготовка са се явили 24 322 младежи. Останалите са положили държавен изпит по специалност.

Тази година скалата за превръщането на точките в оценки е друга от прилаганата в интервала 2008-2021 година За да получат междинен 3,00, зрелостниците би трябвало да имат най-малко 30 точки вместо досегашните 23. Отличен 6,00 получават всички с 95 и повече точки, както и до момента. Между 30 и 94,75 точки резултатите са превърнати в оценки по шестобалната система през равни стъпки с акуратност до два знака след десетичната запетая.

При някои предмети като физика и астрономия, музика и непознат език – равнище А2, оптималният брой точки на изпитните проби е 60, а по непознат език – равнище В1.1. и В1, надлежно 80. Крайните резултати на учениците по тези предмети се преизчисляват по отношение на оптимален брой точки 100, преди да се пресметна крайната оценка.

Например, в случай че абитуриент има 42 точки на теста по физика и астрономия, то резултатът му ще бъде изчислен, като 42 се раздели на 60 (това е оптималният брой точки по този предмет) и се умножи по 100. Така крайният резултат от държавния зрелостен изпит ще бъде 70 точки. Те се трансформират в последна оценка по към този момент оповестената канара – в тази ситуация доста добър 4,85.

Преобладаващата част от зрелостниците имат оценки добър и доста добър . Не може да се прави съпоставяне с представянето на миналогодишния випуск, тъй като от 2022 година образователните стратегии и форматът на изпитите са разнообразни. Това важи изключително за втората наложителна матура, която за пръв път е по профилиращ предмет и материалът в нея е на по-високо ниво.

С най-голям междинен брой точки са непознатите езици. Сред високите е и междинният резултат на втората наложителна матура по математика - 69.19 точки. В другия край се подреждат естествените науки, осведомителни технологии, география и стопанска система, предприемачество. Сравнително слаб е и междинният резултат по изобразително изкуство, което се дължи по-скоро на невисок брой точки на затворените отговори, в сравнение с практическата задача.

Няма абитуриент с 0 точки и на двата изпита, само че няма и подобен със 100 точки на двата изпита. Максимален брой точки – 100, на някой от изпитите са постигнали 32 зрелостници. С две цялостни шестици са 49 зрелостници, а с две отлични оценки - 1651 зрелостници. Две слаби оценки имат 941 зрелостници. Само девет зрелостници имат 0 точки.

На изпита по БЕЛ зрелостниците са се справили с откриването на  пунктуационни неточности в просто изречение, само че са се затруднили при пунктуацията на комплицирано изречение,  при членуване на приложението на подлога, при използването на възвратно притежателно местоимение. При литературните задания най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два фрагмента от изучени произведения, както и свързването на изучени произведения с имената на техните създатели. Трудности има при откриването на подстрекателство, създавано от отзивчивата позиция на представителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.                                                            

При дилемите за четене с схващане зрелостниците сполучливо свързват информация от два източника, само че се затрудняват да аргументират обещано изказване със свои думи. Над 50% от зрелостниците са получили над междинния брой точки при разчитането на данни от диаграма. Тази година за пръв път задачата за основаване на текст даде избор сред две тематики в два жанра. 89% от зрелостниците са работили по нея – с 10 процентни пункта повече от предходната година. Есе са писали 28 421 зрелостници (66%), а интерпретативно съчинение -  9922 (23%).

София, Смолян, Пловдив, Варна са по традиция измежду районите с най-високи резултати. Разместване спрямо минали години има измежду районите с по-слаби резултати. По български език и литература най-зле са се справили зрелостниците в област Разград, а на втората наложителна матура – в област Кърджали.

Резултатите от наложителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети, както и от матурите по избор по общообразователни и по профилиращи предмети можете да видите .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР