Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит

...
Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Резултатите от матурата: Добър е средната оценка от изпита по български

Добър 4,05 е междинната оценка на наложителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, оповестява Министерството на образованието и науката.

Зрелостниците са получили приблизително 52,77 точки от общо 100 . Това демонстрират оповестените през днешния ден резултати от наложителните държавни зрелостни изпити по български език и литература и по профилиращи предмети на майската сесия тази година.

Усредненият резултат на втората наложителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и дава отговор на оценка добър (4,48) . По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура по български език и литература се явяват всички приключили 12-и клас (в случая 43011), а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници. На втория изпит по предмет от профилираната подготовка са се явили 24322 младежи. Останалите са положили държавен изпит по специалност.





Тази година скалата за превръщането на точките в оценки е друга от прилаганата в интервала 2008 - 2021 година За да получат междинен 3,00, зрелостниците би трябвало да имат най-малко 30 точки вместо досегашните 23 . Отличен 6,00 получават всички с 95 и повече точки, както и до момента . Между 30 и 94,75 точки резултатите са превърнати в оценки по шестобалната система през равни стъпки с акуратност до два знака след десетичната запетая.

При някои предмети като физика и астрономия, музика и непознат език – равнище А2, оптималният брой точки на изпитните проби е 60, а по непознат език – равнище В1.1. и В1, надлежно 80. Крайните резултати на учениците по тези предмети се преизчисляват по отношение на оптимален брой точки 100, преди да се пресметна крайната оценка. Например в случай че абитуриент има 42 точки на теста по физика и астрономия, то резултатът му ще бъде изчислен, като 42 се раздели на 60 (това е оптималният брой точки по този предмет) и се умножи по 100. Така крайният резултат от държавния зрелостен изпит ще бъде 70 точки. Те се трансформират в последна оценка по към този момент оповестената канара – в тази ситуация доста добър 4,85.

Затрудненията

На изпита по български език и литература зрелостниците са се справили с откриването на пунктуационни неточности в просто изречение, само че са се затруднили при пунктуацията на комплицирано изречение, при членуване на приложението на подлога, при използването на възвратно притежателно местоимение.

При литературните задания най-лесно се оказва откриването на проблем, интерпретиран в два фрагмента от изучени произведения , както и свързването на изучени произведения с имената на техните създатели . Трудности има при откриването на подстрекателство , създавано от отзивчивата позиция на представителя, при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

При дилемите за четене с схващане зрелостниците сполучливо свързват информация от два източника , само че се затрудняват да аргументират обещано изказване със свои думи . Над 50% от зрелостниците са получили над междинния брой точки при разчитането на данни от диаграма.

Тази година за пръв път задачата за основаване на текст даде избор сред две тематики в два жанра. 89% от зрелостниците са работили по нея – с 10 процентни пункта повече от предходната година. Есе са писали 28421 зрелостници (66%), а интерпретативно съчинение - 9922 (23%).

Успехът по райони

София, Смолян, Пловдив, Варна са по традиция измежду районите с най-високи резултати. Разместване спрямо минали години има измежду районите с по-слаби резултати. По български език и литература най-зле са се справили зрелостниците в област Разград, а на втората наложителна матура – в област Кърджали.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР