Добър“ 3,93 е оценката на зрелостниците, които положиха задължителен изпит

...
Добър“ 3,93 е оценката на зрелостниците, които положиха задължителен изпит
Коментари Харесай

Задачите с разбиране отново измъчиха зрелостниците на матурата по БЕЛ

„ Добър “ 3,93 е оценката на зрелостниците, които поставиха наложителен изпит по български език и литература /БЕЛ/ тази година. Резултатът е малко по-нисък от този през преходната година, когато междинната оценка бе 4.05 , оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/. 

Повечето от положилите матурата са харесали тематиката на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%).  В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е основан текст, а 862 от тях единствено са преписали стихотворението . Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия наложителен изпит 45 864 възпитаници

Повечето зрелостници се оправят със дилемите, изискващи възпроизвеждане , само че дилемите, изискващи схващане, осмисляне, интерпретиране , използване на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите дилемите със свободен отговор с най-голям % на осъществимост е задачата, посредством която се ревизира членуването на съществително име, а усложнения се регистрират при използването на бройна форма за мн. ч. При литературните задания със свободен отговор учениците сполучливо се оправят със свързването на изучени произведения с имената на техните създатели , само че мъчно извеждат функционалността на разговора в разказвателен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

От МОН регистрират, че близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория наложителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и британски език са избрали надлежно 80,3% и 69% от учещите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и запазване на околната среда – единствено 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11, като той е малко по-висок от този през 2022 година. Той дава отговор на оценка добър 4,48 . По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура се явяват всички приключили XII клас , а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, считат специалистите.

С най-голям междинен резултат са непознатите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити – география и стопанска система, биология и здравно обучение, философия. В съпоставяне със сесията от миналата година резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика , география и стопанска система, философия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР