До юли 2024 г. Украйна вероятно ще получи само 6

...
До юли 2024 г. Украйна вероятно ще получи само 6
Коментари Харесай

Украйна може да получи само 6 изтребителя F-16 през следващите месеци, пише Ню Йорк Таймс

До юли 2024 година Украйна евентуално ще получи единствено 6 от почти 45 -те изтребителя F-16 , които са ѝ обещани от западни страни. За това Ню Йорк Таймс в понеделник.

Новината идва на фона на забавяния в поддръжката за Украйна в оправянето ѝ с съветската инвазия през последните месеци. През декември 2023 година за известно време с помощ от Европейския съюз (ЕС) поради несъгласие от Унгария . Сега спомагателна поддръжка от Съединени американски щати на стойност над 60 милиарда $ в Конгреса.

Според Ню Йорк Таймс предстоящото забавяне на самолетите F-16 се дължи частично на забавянето в образованието на украинските водачи в румънска военновъздушна база. Тяхното образование е едно от условията изтребителите да могат да бъдат доставени.

До лятото на тази година се чака 12 украински водачи да бъдат готови да ръководят изтребителите, само че това е по-малко от една ескадрила. На процедура образованието им върви по-бързо от нормалното, само че по отношение на нужните на Украйна е прекомерно постепенно.

Според датския министър на защитата Троелс Лунд Поулсен „ образованието напредва добре “ и украинските водачи към този момент са прелетели над въздушното пространство на Дания .

Въпреки това публични лица, интервюирани от Ню Йорк Таймс, споделят, че към момента има „ доста неустановеност “ по отношение на това по кое време всяка страна ще изпрати своите самолети, какъв брой ще са те, какъв брой бързо ще бъдат подготвени останалите водачи и дали Украйна ще разполага с задоволително личен състав за техническата поддръжка на изтребителите.

Следващата група от 8 украински водачи би трябвало да дойде в Дания в края на лятото, само че не е ясно по кое време ще стартира образованието им в Румъния, оповестява Ню Йорк Таймс.

Освен водачи, Дания образова и към 50 техници за поддръжка и ремонт на самолетите, чиято доставка в Украйна следва.

В края на предишния декември Нидерландия на Украйна 18 изтребителя F-16. Подобни поръчки има и от Англия , Дания и Белгия .

Украйна желае да получи такива изтребители още от началото на съветското навлизане през февруари 2022 година Според Киев F-16 ще са от изгода в подсилването на украинското контранастъпление против Русия.

В продължение на година западните съдружници на Украйна избягваха тази тематика, само че след това и дадоха обещание доставки на десетки самолети. В края на май 2023 година Съединени американски щати изпращането на изтребители F-16 на Киев.

Представители на Съединени американски щати обаче споделят, че F-16 сами по себе си няма да бъдат решаващи във войната.

Украинското държавно управление неведнъж е заявявало, че западните изтребители могат да трансформират обстановката на бойното поле, защото все още Русия има „ цялостно въздушно предимство “ в окупираните територии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР