До вчера бившето правителство отричаше, че има криза, а сега

...
До вчера бившето правителство отричаше, че има криза, а сега
Коментари Харесай

Загубените 10 млн. долара от първите F-16 щяха да носят дивиденти, но не е гласувано от НС

„ До през вчерашния ден бившето държавно управление отхвърляше, че има рецесия, а в този момент разбираме, че има обществена рецесия ”, подобен коментар направи по бТВ служебния министър на защитата Димитър Стоянов. Думите му са във връзка на позицията на Българска социалистическа партия, че не са съгласни служебното държавно управление да задължава България с милиарди за нови 8 самолета F-16.

„ Левите хора желаеме повече средства за обществена политика, каквато провеждахме ние в постоянния кабинет до момента ” се споделя в позиция на социалистите.

„ Бившето държавно управление направи много в обществената сфера. По думите на Нинова са вложени 22 милиарда Армията се нуждае от 6 – 8 млрд, с цел да бъде осъвременена. Техниката е морално остаряла. Между нас и сюзниците ни има голяма бездна ”, изясни Стоянов.

„ Враг съм на безхаберието в българската войска, не на F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме дори състав на ескадрила “, добави той. 

„ Нашите съседи интензивно се въоръжават, ние изоставаме в този развой. Затова и моят приоритет е рационализация на българската войска. Затова смятам, че е належащо тези средства да бъдат дадени “, сподели Стоянов.

Относно позволените 10 млн. $ загуби от лихви при договорката за първите изтребители F-16, министърът изясни, че през август 2019 година са преведени 1,2 милиарда $ в поверителен фонд за F-16.

„ Това са средства, които стоят в този фонд и се черпят само единствено с позволение на българската страна, когато нещо бъде изпълнено по контракта. Но сме изпуснали един различен значим инструмент - в случай че тези пари с тристранен контракт сред Министерство на защитата, доверителния фонд и Федералната банка на щатите, бяха трансферирани във Федералната банка от банкова сметка, те щяха да ни носят избрани дивиденти. Това е направено от Министерството на защитата. И министър Каракачанов, и министър Панайотов, и министър Янев и идващият министър Заков са работили в тази посока, има направени разбори от Българска народна банка, импортирано е в Народното събрание. За страдание, не е влезнало в дневния ред на Народното събрание и не е гласувано. Това е интернационален контракт, още повече, че в Закона за бюджета е записано, че би трябвало да бъде гласувано този трансфер, като интернационален контракт. Не е направено, не знам какви са аргументите “, изясни Димитър Стоянов.

По думите на военния министър приблизителната стойност на контракта за закупуването на още осем изтребителя F-16 е 1,3 милиарда $. Той изясни, че е предложил офертата да бъде удължена до 15 декември поради предварителните парламентарни избори и идното конструиране на Народно заседание.  

Стоянов изясни, че при назначението на неговите заместници Теодора Генчовска и Катерина Граматикова се е управлявал само от правилото на експертност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР