До тук все още не е платена нито една от

До тук все още не е платена нито една от ...

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае


До тук все още не е платена нито една от машините за гласуване, които бяха използвани на изминалите парламентарни избори. Това е установила новата Централа избирателна комисия при проведеното вчера първо заседание. Стойността на сключения договор е 43 млн. лв. с ДДС, припомни в студиото на БТВ Росица Матева, зам.-председател и избран за говорител на новата ЦИК. Установено е, че фирмата доставчик - "Сиела Норма" - още не е представила всички документи, затова и ЦИК ще проведе среща с фирмата. След това ще може да се установи реда на плащане.

ЦИК е установила и още нещо - 78 машини се намират в областните управления на МВР. "Не знаем защо се намират там, тъй като са изпратени без санкцията на ЦИК по Еконт към секционни избирателни комисии", посочи Матева и обясни, че именно заради това е разпоредено тези машини да се съхраняват в МВР-та. Този случай също ще трябва да се разгледа. От думите на Матева не стана ясно дали с тези машини е гласувано на изминалите избори.

Иначе използваните машини се съхраняват в склада, който бе нает от ЦИК в София. Предстои тепърва те да бъдат проверени, за да може да се използват и на следващите предсрочни такива на 11 юли. Централната избирателна комисия ще направи анализ и включително ще засече колко време е нужно за гласуване, за да се прецени дали в някои секции няма да са необходими и по две машини.

Все още не е ясно колко машини ще ни трябват, ЦИК очаква информация от "Информационно обслужване" къде в чужбина са гласували повече от 300 избиратели и къде са подадени най-много заявления, за да може да се прецени колко още машини ще са нужни за осигуряване на задължителното машинно гласуване, което влезе в сила с промените в Изборния кодекс.

Източник: news.bg