До тук все още не е платена нито една от

...
До тук все още не е платена нито една от
Коментари Харесай

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

До тук към момента не е платена нито една от машините за гласоподаване, които бяха употребявани на миналите парламентарни избори. Това е открила новата Централа изборна комисия при извършеното през вчерашния ден първо съвещание. Стойността на подписания контракт е 43 млн. лева с Данък добавена стойност, напомни в студиото на БТВ Росица Матева, зам.-председател и определен за представител на новата ЦИК. Установено е, че компанията снабдител - " Сиела Норма " - още не е показала всички документи, по тази причина и ЦИК ще организира среща с компанията. След това ще може да се откри реда на заплащане.

ЦИК е открила и още нещо - 78 машини се намират в регионалните ръководства на Министерство на вътрешните работи. " Не знаем за какво се намират там, защото са изпратени без глобата на ЦИК по Еконт към секционни изборни комисии ", уточни Матева и изясни, че точно поради това е разпоредено тези машини да се съхраняват в МВР-та. Този случай също ще би трябвало да се прегледа. От думите на Матева не стана ясно дали с тези машини е гласувано на миналите избори.

Иначе употребяваните машини се съхраняват в склада, който бе нает от ЦИК в София. Предстои занапред те да бъдат тествани, с цел да може да се употребяват и на идващите предварителни такива на 11 юли. Централната изборна комисия ще направи разбор и в това число ще засече какъв брой време е нужно за гласоподаване, с цел да се реши дали в някои секции няма да са нужни и по две машини.

Все още не е ясно какъв брой машини ще ни трябват, ЦИК чака информация от " Информационно обслужване " къде в чужбина са дали своят вот повече от 300 гласоподаватели и къде са подадени най-вече заявки, с цел да може да се реши какъв брой още машини ще са нужни за обезпечаване на наложителното машинно гласоподаване, което влезе в действие с измененията в Изборния кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР