До ЦИК не е достигала информация за подготвяни манипулации на

...
До ЦИК не е достигала информация за подготвяни манипулации на
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова: Видеонаблюдението ще бъде включено при самото начало на преброяването на бюлетините

До ЦИК не е достигала информация за подготвяни операции на изборния развой. Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова в предаването „ На фокус “ по Нова телевизия.

На идните избори ще има два типа бюлетини – хартиени и такива от машинното гласоподаване, които би трябвало да бъдат преброени от секционните комисии. Протоколът ще бъде един, само че на разнообразни редове ще се вписват резултатите от двата типа вота. Ще има общ общ брой на всички действителни гласове на трети ред, изясни ръководителят на ЦИК.

Тя не пожела да разяснява полемиките към това по какъв метод да бъдат броени двата типа бюлетини. „ В последна сметка е значимо решението на ЦИК, взето с болшинство от 2/3 “, съобщи тя.

Решението на Цветозар Томов да напусне поста представител на ЦИК е негово персонално, добави Нейкова.

„ Не съм съгласна, че ЦИК мъчно ръководи изборния развой. Призовавала съм Обществения съвет да подкрепя работата на ЦИК. Правят го по техен необикновен метод. ЦИК е мястото, където могат да дойдат, да създадат оферти, които да обсъдим, и по-късно да ги показват по медиите. Всички наши съвещания се излъчват онлайн, по-прозрачно от това няма накъде. Нека Общественият съвет да комуникира с ЦИК, тъй като те се усещат като контролен орган, само че всяка теза има своите причини и в Комисията би трябвало да бъдат сложени “, съобщи Нейкова.

Във всяка секция би трябвало да бъде механически допустимо да се прави видеонаблюдение в действително време и видеозаснемане. Това е обвързвано с техническото обезпечаване, което е ангажимент на Министерски съвет. С решение на Министерски съвет е предоставено на министъра на електронното ръководство. „ На 1 март е подписан контракт сред министъра на електронното ръководство и „ Информационно обслужване “ да обезпечат над 12 000 мобилни устройства за застраховане на този развой “, съобщи Нейкова.

Нейните терзания в тази тенденция са от механически темперамент и са свързани с това дали ще има мобилна съгласуваност във всяка секция или опция при цялото натоварване, особено създадената платформа да проработи обикновено. Устройствата ще бъдат включени след края на изборния ден и при започването на броене на бюлетините.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдение е предоставено на Министерски съвет, а изискванията и реда – на ЦИК.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР