До три седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове

...
До три седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове
Коментари Харесай

Властта обеща докога ще бъдат възстановени всички улици и мостове в наводнените села

До три седмици ще бъдат възобновени всички улици и мостове в потърпевшите от наводненията села в Карловско . Това съобщи пред Атанас Пеканов , длъжностен вицепремиер по ръководство на европейските средства,  

„ Това е от първостепенна значимост.  Работим по оценяване на вредите, в началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от вредите ще могат да бъдат поети от Фонд „ Солидарност “. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, с цел да помогне на тези хора “, сподели още той. 

Вицепремиерът изясни и по кое време ще бъдат получени първите средства от Европейски Съюз по Плана за възобновяване и резистентност . В края на август изпратихме първото искане за заплащане по Плана за възобновяване към Европейската комисия и чакаме през есента тези пари, уточни Пеканов. 

Той съобщи, че в Министерството на нововъведенията и растежа към този момент има една отворена стратегия от 260 милиона лв., по която компаниите могат да аплайват за безплатни средства за софтуерна рационализация, да цифровизират своите бизнеси. Крайният период е до 21 септември, изясни Атанас Пеканов.  

„ Ще се отворят още две процедури от Министерството на нововъведенията до края на годината. Едната процедура е за кандидатстване за възобновими енергийни източници на покривите – фотоволтаици за компаниите . Това, от една страна, е инвестиция, която задвижа дадена икономическа интензивност, а, от друга, в средносрочен проект ще понижи разноските за сила и надлежно ще понижи и ценовия напън, изясни вицепремиерът. 

Той даде като образец и още една процедура от Министерството на нововъведенията, още веднъж за към 200 милиона лв. – за компании, които са създали открития. „ От Европейски Съюз към този момент са им дали удостоверения, че са създали нещо новаторско и в този момент те желаят да стартират да го създават “, уточни Пеканов.  

Предстои и оповестяването на тематиката за енергийната успеваемост – както за жилищни, по този начин и за нежилищни здания, сподели Атанас Пеканов. Той посочи, че санирането към този момент няма да обгръща единствено фасадите на постройките, а средствата ще отиват и за надълбоко реновиране, с цел да бъде по-ефективно и да доближава до повече хора. 

Той напомни, че с цел да не изгубим средства по Плана за възобновяване, до края на годината страната ни би трябвало да одобри 22 законодателни ограничения. „ Работим интензивно за завършване на тези законопроекти, тъй че да бъдат импортирани в Народното събрание, когато бъде конституиран “, уточни вицепремиерът.  

„ Парламентът ще би трябвало да разбере отговорността си да откри решенията по тези проблеми, по които получаваме рекомендации или рецензии от Европейска комисия. Те касаят доста браншове, само че два са съществени – енергетика и господство на закона “, съобщи той.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР