До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат

...
Коментари Харесай

Властта и "Биовет" мечтаят за производство на ковид-ваксини

" До три месеца ще имаме подготвен цех, където ще могат да се създават ваксини против COVID-19. Много страни ще си отдъхнат. Дори да започват през днешния ден другите с построяването на фабрики, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи ".

Това сподели министър председателят Бойко Борисов на 20 март след визитата си в строящия се цех на " Биовет " в Разград, благосъстоятелност на считания за непосредствен до властта ръководител на КРИБ Кирил Домусчиев и брат му Георги. Няколко часа по-късно държавната осведомителна работа посочи, че там ще се създават ваксини против COVID-19.

След този избирателен възторг на премиера, че в България ще се създават ваксини против ковид, ръководещите се оплетоха в обществените пояснения кои тъкмо ваксини против ковид ще се създават в Разград и по кое време.

В последна сметка от отговори на Изпълнителната организация по медикаментите до " Капитал " излиза наяве, че съответният цех към момента няма позволение за произвеждане, нито в досегашното позволение на разградската мощ попадат ваксини за хора. За да стартират да се създават там, " Биовет " би трябвало да откри международен производител, който да му разпореди своето произвеждане. Това мъчно може да стане незабавно за цех, който няма опит в производството на новаторски биологични артикули, каквито са имунизациите, а даже и да се откри възложител, самото лицензиране на завода и имунизацията ще отнеме близо година и няма по какъв начин да стане за няколко месеца.
Малки лупинги
Точно преди визитата на премиера в Разград " Биовет " получи документ за инвестиция клас " А " за този план, като министерството оповестява, че става въпрос за " уголемение на апаратура за произвеждане на междинни артикули, апаратура за произвеждане на имуногенни фармацевтични артикули и фотоволтаична централа ". Разширението се финансира по проекта " Юнкер " и планът е от 2018 година, когато COVID-19 към момента не съществува.

Първият запитан за имунизациите от БНР беше основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който допусна, че в завода няма да се създава българската ваксина, защото още не е подготвена, а евентуално ще има възлагателно произвеждане от международните ваксинопроизводители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР