До три безплатни тегления от банкомат - това предвиждат промени

...
До три безплатни тегления от банкомат - това предвиждат промени
Коментари Харесай

Важни промени при тегленето на пари от банкомат

До три безвъзмездни тегления от банкомат - това плануват промени в Закона за платежните услуги, импортирани в Народното събрание от Министерския съвет.

Ограничението е за потребление на по този начин наречената " платежна сметка за съществени интервенции “. Тя беше въведена, с цел да осъществим европейска инструкция, а по сметките могат да влизат пари единствено от заплати, пенсии, помощи и компенсации по обществено обезпечаване, както и стипендии.

Таксите по тези сметки би трябвало да са под размера на междинните, които събират банките у нас.

Ето и почти какви цени плащаме сега.

Откриване на разплащателна сметка в офис на банката и издаване на дебитна карта за нея ни излиза приблизително 2,15 лв..

Обслужването на тази сметка е 2,37 лв. на месец. Тегленето от банкомат на банката, която ни обслужва, е приблизително 29 стотинки.

Ако използваме непознато устройство - отново осреднено – 1,10 лв..

Защо броят на безплатните тегления ще бъде стеснен?

Безплатните сметки бяха без такси и предели до момента. С смяната се вкарват такси след първите три тегления. Според специалисти рестриктивните мерки слагат под въпрос успеваемостта на сметките.

" Сега вместо да дадем по-ясен и по-точен, и по-конкретен отговор, казвайки – да, тези сметки правят работа и тези хора могат да се възползват от тях, ние още веднъж би трябвало да кажем – " то отново не е ясно “, разяснява пред bTV Иван Стайков, финансов анализатор.

Промяната е съгласувана с Асоциацията на банките в България и Българска народна банка, обявиха от финансовото министерство. Според банковите институции трите тегления са задоволителни.

" Броят на платежните интервенции и тегления кореспондира със междинната стойност на месечното трудово заплащане и/или обществените заплащания, които получават главните получатели на мярката “, показват от Министерството на финансите.

Според Росица Вълчева, която има банкова сметка, без значение дали са три или безграничен брой, множеството пенсионери не биха се си разкрили, тъй като не могат да работят с банкоматите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР