До този момент потенциалът на Варна не е използван достатъчно

...
До този момент потенциалът на Варна не е използван достатъчно
Коментари Харесай

Благомир Коцев и френският посланик обсъдиха привличането на инвеститори във Варна и културния обмен

До този миг капацитетът на Варна не е употребен задоволително дейно, само че екипът ни работи интензивно по основаването на нова индустриална икономическа зона и привличането на вложители, които да открият нови работни места освен в областта на туризма, само че и във високите технологии и секторите с огромен напредък. Това сподели кметът Благомир Коцев по време на срещата си в понеделник с посланика на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер. Тя се организира в постройката на Община Варна.

Важно е да получим поддръжката на непознатите задачи за привличане на вложители, сподели още Благомир Коцев и добави, че приоритет за общината са поддръжката за развиването на синята стопанска система и роботиката, дълбоките технологии, изкуствения разсъдък, аутомотив бранша, както и подобряването на градската инфраструктура, пешеходните зони, обществения превоз, в това число благодарение на публично-частни партньорства.

Икономиката беше една от значимите тематики и за френските посетители по време на срещата. Постигната беше договореност за образуване на бизнес-мисия във Варна и в тази връзка се чака Френско-българската комерсиална камара да посети града в края на лятото.

Наличието на френско учебно заведение във Варна е добра причина да се привлекат и евентуални вложители, стана ясно на срещата. Повечето от тях търсят мениджърски фрагменти, които приказват френски език, а Варна има обичаи в проучването на езика и френският е желан от доста възпитаници.

Посланикът предложи своето подпомагане при реализиране на съдействие с френските градове Со, Марсилия, Лион, Нантер и други, които имат сходни характерности с Варна.

По време на срещата беше разисквана концепцията церемонията по разкриване на Летните олимпийските игри в Париж на 26 юли 2024 година да бъде излъчена онлайн на огромен екран в особено построена зона за почитателите във Варна в съчетаване с показване на френската кухня, музика, изкуства и др. 

Варна постоянно е била обвързвана с френската просвета, а Алианс Франсез е най-старият и най-активен алианс у нас, регистрирано бе още по време на срещата. В тази връзка Община Варна ще спомага за намиране на пространства за алианса съгласно съответните параметри, на които постройката би трябвало да дава отговор.

В края на срещата кметът Благомир Коцев връчи на Н. Пр. Жоел Мейер имитация на артефакти от най-старото златно богатство в света, открито във Варненския халколитен некропол и книгите " Златната античност на Варна " и " Варна – кръстопът на цивилизации ".

На срещата участваха още заместник-кметът Павел Попов, полковник Пиер Пакето – аташе по защитата в посолството на Франция, почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев, шефът на Френския институт в България Люк Леви, аташето по просветително съдействие в института Клодия Калво.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР