До този момент няма постъпил никакъв сигнал във връзка с

...
До този момент няма постъпил никакъв сигнал във връзка с
Коментари Харесай

Окръжният прокурор Недко Симов: Не е постъпил никакъв сигнал за натиск над избиратели в Смолянско

До този миг няма постъпил никакъв сигнал по отношение на изявленията, които излязоха в медиите през днешния ден, че в района на област Смолян имало невиждан напън. Ние не сме получавали нищо съответно като сигнал. Единственият сигнал, който ние сме получили, в Районна прокуратура - Смолян, по отношение на изборите за народни представители на 11-ти юли тази година, е отработен и има предписан отвод. Той е отпреди повече от седмица.

Това съобщи за  окръжният прокурор на Смолян Недко Симов във връзка изказването на вътрешния министър Бойко Рашков от през днешния ден, че в, а информацията му е докладвана от регионалния шеф Стефан Сабрутев. 

По думите на Симов други случаи или сигнали за нарушавания или данни за закононарушения, свързани с нарушение политическите права на жителите, към този миг не са регистриран в Районна прокуратура - Смолян, във всичките териториални поделения и в Окръжна прокуратура - Смолян.

Ако има някакъв сигнал, в случай че някой ни сезира с нещо, което е допустимо да бъде тествано - т.е., да има някакви данни, от които ние да тръгнем да ревизираме, незабавно ще реагираме. Но четейки всичките изказвания през днешния ден в медиите, аз не виждам нещо, по което можем да се самосезираме по този начин, че да тръгнем да вършим инспекция. Просто не виждам какво можем да проверим по това изказване. Включително от регионалния шеф нямаме нищо подадено. Ако постъпи сигнал, който да ни даде опция за инспекция, несъмнено, незабавно ще реагираме и ще правим инспекция съгласно напътствията на Главния прокурор, което значи, че в границите на 48 часа най-много ще съберем информация за проблема и ще се произнесем в период “, акцентира Симов.

Председателят на Районната изборна комисия в Смолян Николай Шехов съобщи, че не разполагат с сходна информация и не може да разяснява думите на министър Рашков.

След като той е излязъл с такава поръчка, органите на Министерството на вътрешните работи допускам са съдържатели на такава информация, с която ние не разполагаме. Жалби имаме във връзка с решения на РИК, само че съответно във връзка с събитията, които споделя господин Рашков, нямаме сходна информация. Към вчерашна дата мога да ви подсигурявам. Днес просто не съм в комисията, не мога да ви посоча какви документи са постъпили, само че сутринта се чух с сътрудниците, които са дежурни, най-малко нищо до мен не е сведено във връзка с сходен вид информация или сигнали “ – това съобщи още Шехов.



/Председателят на РИК в Смолян Николай Шехов и регионалният шеф Стефан Сабрутев/

Припомняме още от думите на Рашков, който по време на държавно съвещание сподели: „ Ако някой отиде в горското стопанство да вземем за пример, да си купи дърва за огрев, различен отиде да употребява сходни услуги – всичко се употребява за напън. Това е позорно събитие най-малко съгласно моята оценка “.

Потърсен за коментар шефът на ОДМВР в Смолян ст. комисар Николай Димов отговори, че по всички въпроси, касаещи закононарушения срещу политическите права на жителите, изказване дава само прокуратурата.  

БЛИЦ  

Областният шеф на Смолян: Подал съм сигнали в службите, само че не в полицията, не в прокуратурата, не и в РИК

Г-н Сабрутев, през днешния ден министър Рашков ви цитира, че е оказван невиждан напън на гласоподаватели в Смолян. Откъде са тези сигнали?

Аз доста детайлности не мога да дам, защото текат инспекции, само че мога да кажа, че са от друго естество - както за непозволена пропаганда от държавни чиновници, които пропагандират за определеня политическа мощ, по този начин и за закани, че при идване на власт на избрана политическа мощ няма да могат да си купуват дърва хората, защото няма да им бъде разрешено. Имам и други такива, за които детайлности не мога да дам от кое място тъкмо са получени и по какъв начин, по обясними аргументи.

Какво става с тези сигнали, тъй като в РИК и в Окръжна прокуратура до този миг няма?
 Рашков: В Смолян се оказва невиждан напън върху жители преди вота Рашков: В Смолян се оказва невиждан напън върху жители преди вота
Областният шеф на Смолян заяви, че в неговата област, в някои от обитаемоте места се оказва невиждан напън върху обикнове...

Ние ги ревизираме в службите, в които все още има постъпили сигнали - т.е., те не са постъпили в РИК, не са постъпили и пред прокуратурата. Извършва се инспекция сега по тях.

Тоест, в полицията са?

Не и в полицията тъкмо. Там, където би трябвало, съм ги отнесъл на този стадий.

Къде сте ги отнесли, къде сте са подадени тези сигнали?

Подал съм ги там, където би трябвало, където съм бил през днешния ден. Къде съм бил през днешния ден, вие сами знаете, всички публицисти знаят. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР