До този момент държавата е осигурила 33 хил. места във

...
До този момент държавата е осигурила 33 хил. места във
Коментари Харесай

Държавата има 33 хил. места за бежанци, а хотелите освобождават 59 085 души |

До този миг страната е осигурила 33 хиляди места във ведомствени бази за настаняване на украински бежанци след 31 май т. година Това съобщи на брифинг в Министерския съвет Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците (ДАБ) и началник на Оперативната координационна група към Министерски съвет.

Тошева изясни, че до този миг в хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния спор в Украйна.

Към 31 май всички хотели, които са декларирали, че ще посрещат туристи, би трябвало да бъдат освободени, съобщи тя и добави, че до края на месеца би трябвало да бъдат обезпечени и още места. Базите, в които ще бъдат настанявани хората, са на разнообразни държавни ведомства. За напредването е основана специфична организация от страна на Министерството на превоза и известията, посочи Тошева.

По данни на организацията до този миг общо 97 068 украински жители са регистрирани за краткотрайна протекция в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

За къси периоди страната съумя да обезпечи заслон на всички хора, идващи от Украйна, съобщи още Мариана Тошева. Част от украинските бежанци, които са си намерили работа у нас, към този момент могат и сами да си обезпечат жилище чартърен и да заплащат разноските за него, уточни тя.

Председателят разгласи, че организацията за бежанците също е потърпевша от хакерската офанзива, която е накърнила доста от системите за работа.

Красимира Величкова, консултант на вицепремиера Калина Константинова сподели, че друга доста значима задача на държавното управление е обезпечаването на ограничения, които да подкрепят приобщаването на украинските жители, бягащи от войната и предоставяне на опция да си " стъпят на крайници ". Поради това през днешния ден на съвещанието на Министерския съвет се разисква постановлението, с което на всички жители от Украйна, получили статут за краткотрайна протекция, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца. След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, тъй че да продължат да имат достъп до здравната система. За децата и възрастните страната ще продължи да заплаща здравните осигуровки до края на краткотрайната протекция, осведоми Величкова.

Тя сподели, че държавното управление е планувало ограничения за насърчаването на заетостта, като да вземем за пример подкрепяне за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат спомагателна финансова помощ за възнаграждение на наем, разясни Величкова.

По въпроса за това кой ще гледа децата, изключително тези до 7-годишна възраст, до момента в който хората са на работа, Величкова сподели, че се работи по основаване на бързи и облекчени условия, с които страната да подкрепи цивилен организации, компании и деятели да могат построяват детски центрове за развъждане на деца. Идеята е това да бъде добър механизъм освен за украинските деца, само че и за българските, сподели Красимира Величкова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР