До този момент бяха доставени около 4,8 млн. дози ваксини

...
До този момент бяха доставени около 4,8 млн. дози ваксини
Коментари Харесай

Милиони дози коронавирусна ваксина не са използвани – колко ще изхвърлим и кога ще се сетим, че ни трябват?

До този миг бяха доставени към 4,8 млн. дози ваксини против ковид (на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna и „ Янсен ”), все още има към 2,8 млн. налични дози. Но заради понижения интерес към имунизацията, дози от имунизациите се губят – тъй като един флакон е с избран брой дози и когато няма задоволително хора, има загуба на препарат. Досега не е доста, изясни Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ), без да споделя обаче какъв брой тъкмо дози са отишли напразно.

Кирилов изясни, че всяка седмица има връзка с Европейската комисия, с цел да се приспособяват количествата ваксини. За месец юли има 20 000 дози ваксина против ковид на AstraZeneca, сподели Кирилов от bTV. Оптимистично от тях 2-3000 дози може да бъдат сложени и то на втора доза, добави специалистът. И единствено 2000 души са решили след първа доза AstraZeneca да си сложат „ Комирнати ” на Pfizer/BioNTech. Той подсети, че поради това се започват дарения – 172 000 дози за Бутан, приказва се със Северна Македония, Босна и Херцеговина, Молдова. Стратегия на Европейска комисия е освен в Европейски Съюз да има високо равнище на имунизиране, а и на прилежащите страни, с цел да има щит против COVID-19.
 ГЕРБ упрекна здравния министър в неистина и неуспех на имунизацията ГЕРБ упрекна здравния министър в неистина и неуспех на имунизацията
Здравният министър Стойчо Кацаров е лекуван по втория метод и лъже, че подписът му е подправен. Това обявиха някогашният министър председател Бойко Б...

В средата на август се чакат първите данни от тествания на Pfizer – дали ще би трябвало трета доза от имунизацията и по кое време. Да, има наблюдения, че след 6 месеца резултатът от имунизацията особено на Pfizer понижава, само че не значи, че изчезва, призна Кирилов.

Няма по какъв начин тази пандемия да бъде преборена с административни ограничения, да не приказваме, че администрацията също е в неприятно положение, безапелационни са лекари. Имаме ваксина, какво чакаме, прибавят те.

На въпрос към Кирилов дали добре се ръководи пандемията в България, той отговори уклончиво, че се надява всички специалисти да работят безрезервно. Кирилов отхвърли да разяснява уволнението на проф. Асен Балтов като началник на „ Пирогов ”, тъй като не е негова работа. Са самия себе си Кирилов смята, че се схваща със служебното държавно управление и че работата му се прави оценка добре.

Към 18.07.21 са сложени общо 1 911 953 дози ваксина, което значи, че 1 037 873 или към 15,01% от популацията на страната към този момент са получили най-малко една доза. Хората със приключена втора имунизация са 874 080 - 12,64 на 100.
 Предупреждение с публични данни: Делта коронавирусът прави пандемия измежду неимунизираните Предупреждение с публични данни: Делта коронавирусът прави пандемия измежду неимунизираните
Делта разновидността на ковид (COVID-19) в този момент е преобладаващият в международен мащаб, съпроводен от прилив на смъртни случаи в Съединени американски щати, съвсем изц...

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР