До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО

...
До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО
Коментари Харесай

Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични

До този миг 8 страни в Европейския район на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство – са съобщили за случаи на маймунска шарка през последните дни. Това съобщи районният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге, представен от пресслужбата на европейския районен офис на международната организация. В допълнение той разясни, че отвън страните, където е известно, че маймунската шарка е ендемична, скорошни сходни случаи са докладвани и в Австралия, Канада и Съединени американски щати.

Маймунската шарка е рядка вирусна зараза, която може да се предава от човек на човек и се предизвиква от вируса на маймунската шарка, уточни доктор Клуге.

„ Тези скорошни случаи са нетипични по няколко аргументи. Първо, тъй като всички като се изключи един от последните случаи нямат съответна история на пътувания до области, където маймунската шарка е ендемична – в Западна Африка или в Централна Африка. Второ, тъй като множеството от откритите първични случаи се откриват посредством услуги за полово здраве и са измежду мъже, които вършат секс с мъже (MCМ). И трето, заради географски разпръснатия темперамент на случаите в Европа и отвън нея, се допуска, че предаването може да е траяло от известно време “, акцентира районният шеф на СЗО – Европа.

Д-р Клуге увери, че СЗО работи в тясно съдействие със съответните страни, с цел да изследва тези случаи в допълнение, да дефинира евентуалния източник на зараза, метода на разпространяване и опциите за ограничение на по-нататъшното предаване на вируса.

Засега е ясно, че случаите, които сега се записват в Европа, са леки. Смята се, че множеството наранени ще се възстановят в границите на няколко седмици даже без лекуване, защото маймунската шарка по предписание е самоограничаващо се заболяване. Експертите предизвестяват обаче за допустимо по-тежко протичане на болестта изключително при дребни деца, бременни дами и хора с отслабен имунитет.

Всеки, който е обезпокоен от необикновен обрив, би трябвало да се съветва с доктор, а хората със подозрение за маймунска шарка би трябвало да бъдат изследвани и изолирани от първата поява на признаци, е рекомендацията на СЗО.

Оттам напомнят, че маймунската шарка нормално не се популяризира елементарно сред хората и изисква непосредствен контакт, като вирусът навлиза в тялото през засегната кожа, през дихателните пътища, очите, носа и устата и посредством телесни течности. Основният метод, по който може да се популяризира, е посредством непосредствен физически контакт, в това число полов, с някого, който има маймунска шарка.

В формалното си изказване доктор Клуге изрази терзание от развиването на обстановката поради идващия летен сезон.

„ С навлизането в летния сезон в Европейския район с всеобщи събирания, фестивали и празненства аз съм угрижен, че предаването може да се форсира, защото откритите сега случаи са измежду тези, които вземат участие в полова интензивност, а признаците са непознати за мнозина. Хигиената на ръцете и дихателните пътища, както и персоналните защитни средства и съответното уединяване на хипотетични и доказани случаи също са от решаващо значение за понижаване на предаването в здравните заведения – ограниченията, които всички следваме за COVID-19 “, акцентира той.

Д-р Клуге е безапелационен, че инфектираните с маймунска шарка не би трябвало да бъдат стигматизирани или дискриминирани по никакъв метод, а обществото би трябвало да бъде в точния момент осведомено за развиването на обстановката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР