До тази дата клиентите, които не са осигурили достъп за

...
До тази дата клиентите, които не са осигурили достъп за
Коментари Харесай

Треперим! До 30 Септември Безброй Българи Ще Получат Това Писмо В Пощата Си И Ще Им Стане Лошо! Дължат

До тази дата клиентите, които не са обезпечили достъп за годишен доклад, могат да заявят спомагателен доклад.

В рамките на тримесечния интервал след края на отоплителен сезон 2016/2017 от компанията за топлинно счетоводство са изготвили 2040 корекции на изравнителни сметки заради деклариран спомагателен доклад от клиенти в София. Към момента 5164 клиенти са с неотчетени показания на уреди и водомери за топла вода.

От компанията напомнят, че в Наредбата за топлоснабдяване са планувани наказания при неотчетени или изчезнали самостоятелни водомери, а точно длъжностен разход до 280 л/ден на човек (на месец това значи до 8 куб. м или годишно до 100 куб. м на човек), а на клиентите с неотчетен разход на радиаторите се начислява оптималната мощ.

Уредите и водомерите с отдалечено отчитане икономисват корекциите на изравнителните сметки. Тази година над 1500 здания в столицата са регистрирани на 100 % с едно посещаване и клиентите в тях нямат корекции при годишното изравнение.

Всички изравнителни сметки, както и направените корекции, са налични изцяло гратис на потребителския портал на " Техем ", оповестяват от компанията.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР