До Светия Синод на Българската Православна Църква Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в

...
До Светия Синод на Българската Православна Църква
Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в
Коментари Харесай

Съболезнования от Предстоятеля на Руската Православна Църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит

До Светия Синод на Българската Православна Църква

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя-архипастири!

От името на Пълнотата на Руската Православна Църква Ви сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

С персонално благочестие и честност към Христовата Църква, с молитва и многогодишни ревностни писания в духовното лозе на българското Православие умрелият светител придобива за себе си в действителност положително име и добра популярност (Притчи 22:1).

За нас е скъпо, че забележителна част от живота му е обвързвана с Московската духовна академия, където блестящо се разкриват неговите богословски и музикални гении. След избирането му на Патриаршеския трон починалият неведнъж посещава рамките на Руската Църква, чиито правилни рожби са изпълнени с откровена обич и почитание към него. По време на първата си архиерейска аудиенция в Москва през 2013 година той освети главния камък на храма в чест на бележития наследник на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. С дейното присъединяване на Негово Светейшество нашите Църкви популяризираха светителя Серафим (Соболев) Богучарски.

Паметно ще остане за мен положителното братско общение с Негово Светейшество Патриарх Неофит, чийто ярък облик вардя вечно в сърцето си.

Милостивият Господ да упокои душата на Своя правилен раб в селенията на праведните, където няма нито болест, нито тъга, нито въздишка, а безконечен живот.

Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит!

С обич в Христа Иисуса,

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР