До средата на юли, когато трябва да са изготвени изравнителните

...
До средата на юли, когато трябва да са изготвени изравнителните
Коментари Харесай

Парите за надплатения газ ще се приспаднат до средата на юли, твърди Теменужка Петкова

До средата на юли, когато би трябвало да са направени изравнителните сметки, потребителите на природен газ, парно и топла вода ще получат отстъпките във фактурите си след поевтиняването на природния газ със задна дата. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Би Ти Ви.

Сумите ще бъдат редуцирани с първата допустима сметка, която ще се получи, изясни Петкова. По думите ѝ задачата е оптимално бързо, с първата допустима сметка, плащащите на база месечно ползване да усетят действително отстъпката в цената. Тя изясни, че в случай че разликата е по-голяма от дължимата сумата, приспадането ще продължи, до момента в който разликата се почисти.

След като Народното събрание гласоподава промени в Закона за енергетиката, които регламентират предоговорените цените на природния газ сред " Газпром " и " Булгаргаз ", в границите на 30 дни енергийният регулатор (КЕВР) би трябвало да дефинира новите цени на газа от август 2019 година до 31 март 2020 година След това до 20 дни " Булгаргаз " би трябвало да направи преизчисления и да подпише съглашения за предоговаряне на цената с доставчиците на природен газ, промишлеността и топлофикационните сдружения.

Близо 72 млн. лв. ще бъдат възобновени на тези топлофикационни сдружения, крайните доставчици на газ ще получат малко над 22 млн. лв., а промишлеността - 57 млн. лв., сподели Теменужка Петкова. " Никога не е стоял въпросът да не се възвръщат парите на промишлеността ", увери тя. По-рано представители на бизнеса желаеха оставката на енергийния министър поради високата цена на индустриалния ток.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР