До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка

...
До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка
Коментари Харесай

Ако нулевата ДДС ставка отпадне, хлябът ще поскъпне минимум 20%, изчисляват от бранша

До средата на идната година да се удължи нулевата ставка за Данък добавена стойност върху хляба и брашното предлага Министерството на финансите.

" Това изрично е антиинфлационна мярка мярка, която касае най-много 70% от популацията в България. Предоставените от нас разбори срещнаха безусловно схващане. Министър Асен Василев има изключително сензитивност към обществените ограничения. Мярката остава, тъй като работи. Тази мярка освен смъкна цената на хляба, тя задържа за дълго време цената на хляба една и съща. Всеки консуматор знае, че цените на главните храни всяка седмица има скок. При хляба не е по този начин ", разяснява ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по Bulgaria ON AIR.

Тя въпреки всичко не се ангажира, че оставането на тази мярка ще замрази цената на хляба.

" Нулевата Данък добавена стойност ставка на хляба не води до заледяване на цената, само че изрично води до задържането ѝ. Време е и да развенчаем един мит, че от тази ставка печелят хлебарите. Няма по какъв начин да печелят, тъй като или начисляват Данък добавена стойност, или не го начисляват. В случая ние не начисляваме върху нашите цени 20% Данък добавена стойност. Това е един мит, който кара фокусът, извърнат към нас, да се изкривява, само че в действителност контролът е  наясно, че ние няма по какъв начин да спечелим стопански от тази мярка. Тя има различен резултат - изравни изискванията за бизнес сред всички хлебопроизводители ", добави Кукушева.

По думите ѝ в другите обитаеми места цената на хляба е друга: " Тя е избрана от всеки производител. Според статистическите данни цената на кг самун е по-малко от 1 евро. И изрично цената дава отговор на качеството, което получаваме. Обикновено потребителят не цени това, което е на ниска цена, а няма по-евтина храна от българския самун в целия Европейски Съюз. И когато една храна е доста евтина - тя буди съмнение в потребителите. "

Тя е безапелационна, че българският самун е произходящ с най-хубавата българска пшеница.

" Има мая, има напълно малко количество и вода - нищо друго. Това е обичайна рецепта, по която се създава българският самун. Говорим за всеобщите хлябове - бял, стандартизиран, Добруджа и пълнозърнест, тъй като при специфичните хлябове има добавки ", разясни ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

А в случай че мярката за Данък добавена стойност ставка отпадне - хлябът ще нарастне с най-малко 20%.

" В България одобряваме, че зърно значи жито, а зърно за Украйна главно значи слънчоглед. България не е била формален вносител на количества украинска пшеница, с изключение на в случаите, в които тя се е употребила като част от производството на фуражи. Ние работим единствено и само с българска пшеница, България е производител на пшеница, произвеждаме 5 пъти повече, в сравнение с използваме ", разяснява още Мариана Кукушева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР