До средата на месец октомври ще започне ремонтът на неизползваеми

...
До средата на месец октомври ще започне ремонтът на неизползваеми
Коментари Харесай

Разширяват социалните услуги в Габрово по проект за близо 300 000 лева



До средата на месец октомври ще стартира ремонтът на неизползваеми пространства в някогашната детска градина на ул. „ Ивайло “ № 13. Предвидено е там да бъде изместен Центърът за социална поддръжка, който в този момент работи в зала „ Възраждане “. Към момента в него са обхванати 35 деца от разнообразни рискови групи и техните родители. След пребазирането услугата ще разшири потенциала си.

Дейностите са по план „ Подобряване на обществената инфраструктура за услуги за деца “, който беше публично показан в наличието на общинския екип, компаниите реализатори и представители на институции от обществената сфера.

Като съответен бенефициент по процедурата „ Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца “ Община Габрово получи безплатно 200 000 лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Отделно личният принос е 99 920 лева

По думите на ръководителя на плана инж. Мария Стоева ще бъде построена първата в Габрово „ синя стая “ за осъществяване на диалози с деца – жертви или очевидци на принуждение. Стаята ще основава щадяща и удобна атмосфера, ще има камери и видеоконферентна връзка с представители на правосъдната власт. „ По плана ще бъде построена сензорна градина на повърхност от 215 кв. м за интеграция на деца и младежи с увреждания. Сензорният способ влияе върху четирите детайла на централната нервна система. Ще бъдат обособени кътове от разнообразни материали – билкова градина, пътеки с разнообразни настилки, класна стая навън, пейки от габиони и други “, обясни детайлностите инж. Стоева.

С вътрешните преустройства на част от първия етаж и целия втори етаж от южния корпус на постройката ще се обособят работни офиси, складови, сервизни и санитарни пространства, зали за самостоятелни и фамилни съвещания, зали за логопедични и педагогични съвещания, зали за трудотерапия и за всеобщи мероприятия. Предвиждат се енергоспестяващи ограничения – топлоизолация по таваните на пространствата, енергоспестяващо осветяване, създаване на налична архитектурна среда и асансьор. Също по този начин ще бъде сложена нова хидроизолация на покрива и възобновяване на всички съоръжения.

В дейностите е включена доставка на профилирано съоръжение за задачите на бъдещата услуга – „ Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии “. Тя ще сплоти центъра за деца от аутистичния набор „ Келер “, който сега обслужва 28 консуматори, с дневния център в кв. „ Велчевци “, чийто ползватели са 35 деца с разнообразни типове увреждания. Промените са по отношение на промяната в обществените услуги, заложена в обновения в края на 2016 година План за деяние за осъществяване на Националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в Република България “.

„ Вече стана традиция Община Габрово дружно с разнообразни оперативни стратегии и финансови източници, както и посредством личния бюджет, да уголемява спектъра от обществени услуги. Този план ще сътвори условия за качествено даване на обществени услуги за деца със характерни потребности. Той не е на доста висока стойност, само че е със съществено отношение към детайла и към опциите за удобна среда за даване на тези сложни услуги. Вярвам, че експертите, които ще употребяват новата инфраструктура, ще го създадат по най-хубавия метод. “, разяснява кметът Таня Христова. Тя заяви, че Община Габрово стартира да работи в синхрон с политиката на страната и във връзка с деинституционализация на грижите за възрастни хора.

Строително-ремонтните работи ще бъдат изпълнени посредством инженеринг от габровското обединяване ДЗЗД „ Проектстрой – Арк “. Неговият представител Петър Петров увери, че работата ще бъде осъществена с нужното качество, а срокът от 150 дни – спазен. Местната компания „ Ретем “ ООД ще реализира строителния контрол на обекта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР