До средата на 2026 година в България ще бъдат обучени

...
До средата на 2026 година в България ще бъдат обучени
Коментари Харесай

500 000 българи ще придобият дигитални умения през до средата на 2026 година

До средата на 2026 година в България ще бъдат подготвени 500 000 безработни и заети лица на базово и приблизително ниво на цифрови умения. Освен това, 100 000 души, които са придобили цифрови умения независимо , ще имат опция да се явят на изпит и да ги сертифицират .

Това стана ясно от думите на министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по време на откриването на Националната конференция на тематика „ Дигитални умения за цифровото десетилетие “.

Ведомството провежда форума в подтекста на Европейската година на уменията и като народен координатор на дейностите в България по време на тази самодейност. Главната цел на събитието е да поддържа полемиката сред национални и европейски институции , работодателски и браншови организации, синдикати, академичната общественост и младежките организации по отношение на цифровата промяна и растящата нужда от работна мощ с търсени на пазара на труда цифрови умения.

Министър Шалапатова акцентира, че националната политика за претовареност и образование слага приоритет в образованието на работната мощ за адаптиране към структурните промени, провокирани от цифровия и зеления преход. Тя означи, че придобиването и усъвършенстването на цифровите умения са от значително значение в актуалния пазар на труда.

Националната цел е до 2030 година да се доближи присъединяване в образование на 35,4% от популацията в най-активната трудоспособна възраст сред 25 и 64 години. За този интервал ще бъде създадена и внедрена национална виртуална платформа за онлайн образование на лица над 16 години , предоставяйки гъвкави форми на образование в комфортно време и от разстояние. Платформата също по този начин ще даде благоприятни условия за образование , приспособени към лица в неравностойно състояние на пазара на труда, като хора с увреждания, с ниско ниво на обучение и по-възрастни хора .

Министър Шалапатова разгласи, че в интервала 2023-2027 година ще се влагат над 1 милиарда лв. от Националния проект за възобновяване и резистентност и Европейския обществен фонд + за финансиране на разнообразни благоприятни условия за образование на работната мощ, с фокус върху повишение на цифровите умения .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР