До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте

...
До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте
Коментари Харесай

Гвоздейков: До средата на 2026 г. България ще разполага с шестте медицински хеликоптера

„ До средата на 2026 година България ще разполага с шестте хеликоптера и шестте оперативни бази ”, това съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков в предаването „ Твоят ден ” по Нова нюз.

„ В средата на декември би трябвало да бъде създаден първият хеликоптер, който е благосъстоятелност на България. Доставката ще стане по-късно, защото има механически условия за превозването. Финалните периоди наближават. Шестте водача са на образование в Италия, минават практическо образование, дружно с тях са и тримата инженери, които да обезпечават поддръжката. Надяваме се доникъде на януари България да има първият лицензиран оператор за здравна помощ ”, разясни той.

Януари средата се чака да дойде първият вертолет, а през юни 2024 година идва вторият вертолет за здравна помощ.

„ Успяхме да прехвърлим всички парцели, където би трябвало да бъдат оперативните бази за медицинските хеликоптери на Министерството на здравеопазването, защото те са бенефициент по Плана за резистентност ”, сподели Гвоздейков.

До средата на октомври следва да стартира социална поръчка за създаване на оперативните бази – това е местоположението, където се намира хеликоптера, дружно с екипажа, базата за техническо обслужване. Вертолетът има обсег в границите на 30-35 минути да измине разстояние от 170-200 км. Хеликоптерът би трябвало да има опция да излети неотложно при сигнал и да откара пациента до най-близката болница в периметъра ”, сподели той. Обществената поръчка ще е за базата – създаване на инфраструктура, хангар, помещение за личния състав, зарядна станция – всички съставни елементи.

За неслучилия се негов план да бъдат наети вертолети за незабавна здравна помощ той сподели, че е бил спрян от служебното държавно управление. Сега се извършва плана по Плана за резистентност и развиване, сподели Гвоздейков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР