До смъртта си миналата година, модният дизайнер Карл Лагерфелд пазеше

...
До смъртта си миналата година, модният дизайнер Карл Лагерфелд пазеше
Коментари Харесай

Родителите на Лагерфелд били нацисти

До гибелта си предходната година, стилният дизайнер Карл Лагерфелд пазеше строго фамилната си история. Една нова книга подсказва за какво: родителите му били нацисти, които наемали работници-роби в фамилния бизнес.

Снимка в фамилен албум от 1938 година, оповестена в книгата „ Германец в Париж “, демонстрира Карл, който тогава е едвам 4-годишен, изравен пред фамилния дом в Ледерхозен, където знаме с нацистка свастика се вее на дирек - повдигнат е в чест на анексията на Австрия през 1938 година

Германският публицист Алфонс Кайзер е създател на биографичната книга за огромния дизайнер. В нея са разказани доста детайлности от живота на стилния дизайнер, в това число фактът, че родителите му са били нацисти и са членували в Националсоциалистическата немска работническа партия (NSDAP).

Тези разкрития провокираха вълна от отвращение в Германия.

Авторът на книгата споделя още, че е намерил писмо от майката на Лагерфелд Елизабет, написано до сестра ѝ. В него тя приказва за нацисткия режим и по какъв начин в началото е подкрепяла тази идеология, само че по-късно е разочарована от нея.

Бащата на дизайнера - Ото Лагерфелд е собственик на франчайз на бизнес с кондензирано мляко в Германия. Бизнесът вървял толкоз добре - с годишен оборот от 50 000 райхсмарки (около 180 000 евро в наши дни) - че през 1934 година той купува имението Gut Bissenmoor, на час път северно от Хамбург.

До началото на 40-те години оборотът на компанията му скача до еквивалента нат 280 000 евро в наши дни. Но този бизнес триумф си има цена, разкрива създателят на новата биография. Той открива документи, които потвърждават, че Лагерфелд са били в нацистката партия. Според тях Ото Лагерфелд се причислява към NSDAP през май 1933 година - четири месеца след идването на власт на Адолф Хитлер. Авторът обаче, отбелязва, че сходни ходове са били постоянно срещани по това време.

Много предприемачи, които се надяват да получат благосклонността на новия фашистки режим, вършат напълно същото като Ото Лагерфелд, чиято компания получила преференциален контракт за доставяне на бойците с кондензирано мляко.

За да отговори на търсенето, във компанията на фамилията работят към 80 поляци и по този начин наречените „ източни служащи “ - плебеи, разпределени от нацистите към лоялни притежатели на разнообразни бизнеси.

„ В Германия няма доста хора, които са толкоз известни като Карл, и по тази причина, несъмнено, тази информация провокира огромно оживление. Но в действителност да си член на нацистката партия по това време беше изцяло обикновено - това е истината за историята на Германия “, споделя Кайзер.

Авторът на новата биография също отбелязва, че евентуално самият Карл Лагерфелд не е знаел за възгледите на фамилията си, когато войната завършва, бъдещият дизайнер е на 11 години. Самият Карл постоянно е приказвал против крайнодесни политически партии в вести, наречени Karlikaturen, които постоянно се появяват във Frankfurter Allgemein.

Карл Лагерфелд се реалокира в Париж през 1952 година, с обяснението, че се усеща „ износен в следвоенна Германия “. Със клюки, които самият той пуска, стартира да си основава ново минало, съгласно което е бил правоприемник на индустриално положение.

През 2007 година дизайнерът заведе дело против писателката Алиша Дрейк, която стартира да рови в предишното му, описвайки го като човек от „ работническата междинна класа “. Тогава Лагерфелд съобщи, че книгата ѝ „ The Beautiful Fall " е навлизане в персоналния му живот и изиска авторката да му заплати обезщетение и да спре книгата от продажба. Той обаче загуби делото и частично, с помощта на правосъдните каузи, книгата се трансформира в бестселър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР