До смърт преби баба си 29-годишният Веселин Димитров. Причината била,

...
До смърт преби баба си 29-годишният Веселин Димитров. Причината била,
Коментари Харесай

Кърваво минало: Внук уби баба си, кълняла починалата му майк...

До гибел преби баба си 29-годишният Веселин Димитров. Причината била, че 70-годишната Стойка, отказала да сервира вечеря на пияния си внук. Трагедията се разиграла на 23 август преди две години в свиленградското село Капитан Андреево.

Веселин бил с лека умствена недъгавост по рождение. „ Той е със арестувано, а също може да се каже и ненапълно развиване на интелекта. Състоянието се характеризира с нарушавания на уменията, които пораждат в процеса на развиване на личността и дават отражение при образуването на общото равнище на просветеност - когнитивните, речеви и социални умения “, описаха пред „ Марица “ осведомени със случая.

Димитров бил първо дете в фамилията. Няколко години по-късно се родил неговият брат, който бил изцяло обикновено дете. „ Веселин имал нужда от специфична родителска поддръжка, каквато обаче не получил в фамилията. Не бил навреме диагностициран като дребен, не били изследвани и търсени аргументи за положението му, не бил воден на медицински прегледи, нито заведен на доклад в психиатрично заведение.

Тъкмо противоположното, бил отхвърлян от родителите си, които се срамували от него, а откакто им се родило второ, обикновено дете, бил отглеждан на практика от дядо си и баба си “, описаха осведомени с следствието.

Веско бил мощно завързан към майка си, която умряла през 2018 г. Всички от фамилията му редовно злоупотребявали с алкохол. Самият Димитров  пиел рядко и най-вече бира. „ Започнеше ли да пие обаче, не спираше, до момента в който не се насвятка тотално “, описаха съселяни на младия мъж.

Употребата на алкохол водела Веселин до нарушен надзор на импулсите и започвал да прави недомислени действия. „ Когато е трезвено, момчето е добродушно и неконфликтно “, описаха в правосъдната зала очевидци от Капитан Андреево.

Той бил записан на учебно заведение, не се справял с образователния материал и не възприемал преподаваното. Формално бил записван да минава, до момента в който приключил седми клас. Не съумял да се научи да чете и написа, само че можел да се подписва. Когато поотраснал, почнал да работи по селските дворове.

След гибелта на дядо си и майка си Веско живеел дружно с татко си, който се хващал на сезонна работа в селското стопанство и постоянно отсъствал от вкъщи. Затова Димитров ежедневно посещавал баба си. Тя се грижела за него и му готвела храна.

Жената обаче имала отрицателно отношение към своята снаха. Дори и след гибелта <210> постоянно се изказвала за нея с обидни думи и я кълняла. Това мощно дразнело младежа. Той се ядосвал  баба си, от време на време изпадал в гняв. Ако се случело да е пил, започвал да й протяга ръка.

Така на 11 декември 2019 година Стойка потърсила помощ на незабавния телефон 112. Било към 23 часа, когато внукът й отишъл пийнал в нейната къща. Там почнал да буйства, да заплашва старата жена, че ще я набие, в случай че не му сготви. На мястото дошъл полицейски автопатрул от Свиленград.

Служителите на реда заварили пияния внук на двора и му съставили сигнален протокол. Хора от селото описаха за още доста сходни случаи. „ Добро момче е, само че като пийне, става неприятен, и то единствено с баба си “, описа комшия пред Темида. Дори имало случай, когато Веско вързал старата жена.

На 23 август 2020 година Веселин отишъл да оказва помощ на на собствен съселянин да приберат животните. За услугата му дали дребна сума и го нахранили. Около 16 часа комшията му го завел в заведение на центъра. Там го почерпил  малка бира и към 18 часа го предиздвикал да му прибере животните. Когато и това било сторено, Димитров получил още малко пари. Отишъл още веднъж в центъра и си купил двулитрова бутилка бира.

Обичал да се облича публично, по тази причина бил с черни панталон, риза, сако и черни обувки. Изпил половината бутилка, когато оттова минал татко му и му направил забележка да спре да пие. Двамата се скарали. Веско хвърлил бутилката, само че татко му го предиздвикал да се прибират у дома, желал да го придума да си легне. У дома двамата си поприказвали, след което родителят отишъл до тоалетната, а когато се върнал, синът му го нямало, и лежащ да спи.

Късно същата вечер към среднощ младият мъж отишъл до къщата на собствен съселянин. Носел си и двулитрова бутилка бира. Предложил му да пият, сипал му в пластмасова чашка. Поискал да поязди коня, яхнал го, само че паднал. Домакинът го подканил да си потегля, изпратил го до вратата и си лежащ.



Веселин огладнял и решил да отиде в дома на баба си и да изиска нещо за ястие. Почукал, само че било заключено. Изкъртил вратата с рамо и ритници, влезнал и светнал лампата. Баба му се разбудила, декларирала, че няма да му даде да яде, а ще извика полиция и настояла да си потегля.

Младият мъж изпаднал в гняв. Нахвърлил се върху баба си, почнал да <210> нанася удари, по-късно я издърпал от леглото и траял да я рита в гърдите и главата. Жертвата  опитвала да се съпротивлява, само че подсъдимият я хванал за косата и почнал да я влачи към коридора. По пътя съборил готварска печка, която паднала върху гърба и главата на баба му. После я заудрял с ръкохватка от метла и с металните  патерици. Счупил ръката й, но траял да нанася гневни удари, до момента в който баба му се отпуснала безжизнена.

Все още сърдит, внукът съборил хладилника, загасил лампата в коридора и излязъл на двора. Там видял, че у съседите свети, и решил да им каже, че баба му е умряла. Когато комшията влезнал в къщата, видял тялото на Стойка да лежи в локва кръв. „ Така я заварих “, опитал се да излъже Веселин. Човекът излязъл и се обадил на телефон 112, където съобщил, че внукът е умъртвил баба си. Междувременно Димитров тръгнал към къщата на татко си.

Пристигналите в селото служители на реда разкрили младежа прикрит на тавана в бащиното си жилище.  Те му викнали да слезе, с цел да си поговорят. „ Жив няма да изляза. Не се качвайте. Тук сте поради баба. Тя умря, аз не съм я пипнал с пръст “, изкрещял той. Униформените повикали подкрепление, а след идването му се качили на тавана. Веселин бил гол до кръста, потен, буйствал, оказал опозиция, само че в последна сметка бил арестуван.

 
Шест години решетки за убиеца
Шест години решетки при първичен непоколебим режим наложи на Веселин Димитров Окръжният съд в Хасково на 24 юни т. година  Освен това би трябвало да изтърпи още 9 месеца по друга условна присъда, в чийто изпитателен период е.

„ Съдът приема изцяло мнението на прокурора, че по делото следва да се одобри за налично едно извънредно смекчаващо събитие, при което и най-малкото, планувано от закона наказване се явява несъразмерно тежко и това е умствената недъгавост на подсъдимия в степен, която не изключва вменяемостта. Освен това за съответното положение на подсъдимия и съответните измерения на неговата умствена недъгавост са съдействали и странични фактори отвън неговата персона “, написа в претекстовете на Темида.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР