До шест години над 1300 души в БАН трябва да

...
До шест години над 1300 души в БАН трябва да
Коментари Харесай

БАН ще изгуби половината си учени до 6 години

До шест години над 1300 души в Българска академия на науките би трябвало да се пенсионират. Така Българската академия на науките ще загуби половината си учени. Това уточни ръководителят на научната академия, представен от Българска национална телевизия. 

По думите му проблем за институцията остава недофинасирането. 

Академик Юлиан Ревалски показа пред депутатите в пленарната зала последният годишен отчет на Българска академия на науките. Според записаните в него данни, сега в академията работят над 2500 души. Над 1300 от тях са в близка до пенсионната възраст.  " След шест-седем години равнището на учените в Българска академия на науките ще остане сериозно малко, по тази причина моля към устойчива политика за поощряване на младите учени ", сподели той.

Според доклада на Българска академия на науките, сега близо 66% от държавната дотация предоставяна на институцията отива за заплати. Недостатъчно по думите на учен Ревалски е и субсидирането на докторанти, които са бъдещите учени.

" Необхтодимо е страната да ни помогне и при парите за финансово строителство. В момента със лични средства можем да си позволим единствено авариини поправки и поддържка на постройките. Не можем да вложим средства в в допълнение развиване въз основата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната ", сподели ръководителят на Българска академия на науките.

Той счита, че остава невисок общественият статус на откривателите, а страната към момента няма устойчива политика за поощряване на науката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР